GirneAsya Kuzey Kıbrıs 

Girne’de Gezilecek Yerler

Bu yazımızı sosyal çevrenizle paylaşın...

Girne’de gezmeye ilk önce St.Hilarion Kalesi‘nden başladık. Kalenin manzarası süper, Girne’yi yaklaşık 750 metre tepeden izliyorsunuz. Kaleye giriş ücretli. Kıbrıs’ta giriş ücreti her yerde sabit. İster Salamis antik kentine girin, ister kaleye, ister müzeye hepsinde de kişi başı 7 TL ödüyorsunuz. Kalenin içinde seyir alanı, mutfak, kiler, kraliyet sarayı, sarnıç, kuleler yer alıyor.

Hilarion Kalesi – Girne

Hilarion Kalesi’nden sonra iyice tepelere tırmanmaya devam ettik. Yaklaşık 20 km sonra 1974 savaşından beri dağın tepesinde kalmış TANK’ı gördük. Girne’nin dağlarında (Girne-Lapta-Selvili Tepe) yer alan 1974 savaşından kalan eski bir tank… Tankın oraya geldiğimizde bilgilendirme tabelasında şunlar yazılıydı: “2 Ağustos 1974 günü yapılan lapta muharebelerinde düşmanı yan ve gerisinden vurmak için görevlendirilen özel görev kuvvetine mensup bu tank Hillarion bölgesinden, dar ve namüsait bir yol kullanarak ve karanlığa sarkan bir zamanda (saat 21:15 sıralarında) buraya kadar gelmiş ve düşmanın yol üzerine döşediği mayına basması sonucu tahrip olmuş, bilahare arkadaki diğer bir tank tarafından da yolun açılması maksadıyla buraya itilmiştir.” (NOT:bu bilgiler Korgeneral Sayın Hasan Memişoğlu tarafından verilmiştir). Sonrasında Lefkoşa’da gezerken bir grup kıbrıs gazilerine denk geldik. Tankla ilgili sohbetimizde tankın başına gelenleri bu yazılanlar şeklinde olmadığını ifade ettiler. Tankın oradan inemediği için orada kaldığını dile getirdiler.

1974 yılından beri Girne-Lapta arasındaki dağ yollarında kalan tank

Tepelerde dolaştıktan sonra Girne merkeze geldik. Girne limanını dolaşarak Girne kalesinde doğru yürüdük. Eğer eski Kıbrıs evlerini merak ediyorsanız, Girne limanında bir tanesini müzeye dönüştürmüşler. Giriş ücretli ve 7 TL.

Girne Limanı ve arkamızda Girne Kalesi

Girne Kalesi: Kaleyi gezdirmesi ve anlatması için, ücret almadan bir rehber size eşlik ediyor. Biz bu rehber eşliğinde kaleyi gezdik. Kaleye giriş ücretli ve 7 TL. Kesinlikle bu paraya değer. Kalede Bizans, Lüzinyan, Osmanlı ve Venedik döneminin izlerini göreceksiniz. Kale içindeki en önemli müze “Batık Gemi Müzesi“. Batık Gemi M.Ö.288 yıllarında battığı tahmin ediliyor ve yaklaşık 80 yaşlarında bir gemiymiş. 4 mürettebat bulunuyormuş. Yaklaşık 900 adet badem geminin içinde bulunmuş. Gemi, 1965 yılında bir sünger avcısı tarafından Girne’den yaklaşık 1,5 km açıklıkta bulunmuş. Girne Kalesinde ücretsiz Wi-Fi var. Kullanıcı adı Girne, şifre de bağlandığınız ekranda yazıyor.

Batık Gemi Müzesi – Girne Kalesi

Ağa Cafer Paşa Cami: Cafer Paşa, Trablusgarp savaşına katılmış, Kıbrıs valisi ve Kaptan-ı Derya olmuştur. Mezarı, Cami’nin girişinde bulunmaktadır.

Ağa Cafer Paşa Cami

Caminin yakınlarındaki Archangelos Michael Kilisesi ve İkon Müzesi de gezilebilecek yerler arasında. Girne merkez yarım günde gezilebilecek şekilde. Tepelerdeki kalelerini de gezmek isterseniz 1 gün ayırmanız yeterli. Buradan sonra Lefkoşa’ya geçiyoruz. Lefkoşa Gezi Rehberimize buradan bakabilirsiniz.

Gezentilikle kalın.

GALERİ

Bu gezilerimiz de ilginizi çekebilir

"Girne’de Gezilecek Yerler" Hakkında Düşünceler

  1. Cigd3m

    Kibrisi bebkle hangi ayda gezdiniz acaba temmuzda bir otele gidecegiz acaba o sicakta cocukla kibrisi gezebilir miyiz

    1. Geziverdik

      Merhaba Çiğdem, biz nisan sonu mayis basi gittik. O zamanlarda bile sicakti. Denize sadece magusada 1 kez girdik. Diger sehirleri sabah erken saatlerde gezip, oglen Atlas’in uyku saatinde kafede gecirip, ogleden sonra tekrar devam ettik. Temmuzda sicak olacagini dusunuyoruz ama siz istedikten sonra cocukla ve sicakta da gezebileceginize inaniyoruz. Sevgilerle

Bir Yorum Bırakın