katmandu Kapan Manastırı - KadAsya Geziverdik Nepal 

Katmandu’da Gezilecek Yerler

Bu yazımızı sosyal çevrenizle paylaşın...

Nepal’in başkenti ve Katmandu Vadisi’nde bulunan 3 şehrin en büyüğü olan Katmandu’ya Tapınaklar Şehri’de denebilir.

kathmandu couchsurfing naikap
Kathmandu’da Couchsurfingkullanarak Nepalli bir ailenin yanında 2 gün kaldık – (Naikap Bölgesi – Kathmandu)

Gezmeye ilk olarak şehir merkezinden uzakta başladık. Couchsurfing yaptığımız aile, merkezden uzakta olan Naikap bölgesinde kalıyordu. 2 gün orada kaldık. Merkez dışında uzakta yaşayan yerel halkın yaşamına şahit olmak, kültürleri hakkında sohbet etmek çok keyifliydi. Orada kalırken şehir merkezine gelip sim kart işlemlerini hallettik ve birkaç hostel gezdik. Hosteller konusunda konaklama önerileri kısmında ayrıntılı bilgi vereceğim.

Sim kart işleri için 1 tane fotoğraf istiyorlar. Hat için 200 rupi, internet için seçenekler şu şekilde:
3 GB 700 Nepal Rupisi,
16 GB 1400 Nepal Rupisi.

Biz 3GB interneti 30 gün kullandık. Toplamda 900 Nepal rupisine 3GB internetli hat aldık. (200 rupi hat parası, 700 rupi de internet için verdik.)

Kathmandu’da Gezilecek Yerler

Swyambhunath (Maymun) Tapınağı

Maymun Tapınağı - Katmandu
Maymun Tapınağı – Katmandu

2019 Temmuz ayında Nepal’de Sel Felaketi oldu. Sel oluşumuna neden olan yağmurun yağdığı gün Thamel’den aldığımız yağmurluklarımızı giyerek Swyambhunath Tapınağını görmeye gittik. Burada yaşayan çok fazla maymun olması sebebiyle Maymun Tapınağı olarak da söylüyorlar. O gün hostelden çıkarken yağmur yağıyordu. Sonra gittikçe hızlandı. Çıkmış bulunduğumuz için de geri dönmedik. Bir de üstüne yürüyerek gittik – geldik. Kuru bir yerimiz kalmamıştı. Ama en çok Atlas eğlendi. Suyla özgürce oynadı. Üstüne bir de maymunları görünce sevinçten deliye döndü. Bayıldık buraya.

Budistlere ait Swyambhunath Tapınağına çıkan merdivenin 360 basamağı var. Atlas çıkarken teker teker saydı. Tapınak çok güzel, en tepede şehrin panoramasını da görebilirsiniz şansınıza o gün hava açıksa. Tapınağın giriş ücreti Nepal halkına ücretsiz, her ne kadar fiyatı yazsa da onlar para vermeden geçiyor. Yabancılardan kişi başı 300 rupi alıyorlar. Biz cebimizde ne varsa onu verdik. Rica ettik. Zaten çok az kişi vardı. Yağmurda emek emek yürüyüp gelmişiz.

Durbar ve Basantapur Meydanları

durbar square kathmandu
Durbar Square Kathmandu

Bu iki meydan dip dibe. Meydanda Kraliyet ailelerinin yaptırdığı saraylar, tapınaklar var. Meydana giriş paralı. Meydanın 3-4 yerinde gişe var. Adamlar zaten yabancı olduğumuzu hemen anlayıp yanımıza geliyorlar. Giriş ücreti 1000 rupi. Biz meydanın etrafını dolaştık. Freak Sokağının olduğu taraftan para vermeden kalabalıkla girdik. Freak Sokağında ve etrafındaki sokaklarda, konsept içeren biraz salaş ama birbirinden güzel kafeler, restoranlar var.

Bu meydanlardaki Saraylar 2015 yılındaki depremde çok hasar görmüş. Hala onarımı süren yapılar vardı. Durbar Meydanında Kumari’nin Evi var. Kumari dediğimiz küçük bir kız çocuğu. bu kız çocuğuna Yaşayan Tanrıça anlamına gelen yerel dilde Kumari adını vermişler. Eğer Kumari’yi görmek isterseniz saat 10:00 gibi Durbar Meydanı’ndaki Kumari’nin Sarayı’nda olmanız gerekiyor. Kumari dediğimiz Yaşayan Tanrıça; Katmandu, Patan ve Bhaktapur’da birer tane olmak üzere 3 ayrı Kumari vardır. Kraldan sonra gelen en önemli kişi küçük kız çocuğu olan Kumari’dir. Nepal geleneklerine göre Kumari adayı olacak iri gözlü çocuklar bir araya gelir ve içerinden bir tanesi çeşitli mülakatlardan sonra Kumari olarak seçilir. Kumari seçilen kızın ailesi Durbar Meydanındaki bu sarayda yaşar. Bu küçük kız çocuğu adet görünceye kadar burada ailesiyle birlikte yaşamaya devam eder. Adet olduktan sonra Kumari’liği biter. Kumari olmuş bir kızla geleneklere göre kimse evlenmez. Çünkü evlenen kişinin lanetleneceğine inanıyorlar.

Basantapur Meydanında Kral Praap Mala’nı Sütunu bulunmaktadır. Bu sütunda Kral, Kral’ın 2 eşi ve 5 çocuğunun eşi bulunmaktadır.

Yazının başında da dediğim gibi bu iki meydan iç içe geçmiş durumda ve giriş ücreti 1000 rupi yaklaşık 10$ ediyor (2019 temmuz). eğer vermeniz gerekirse o paraya değip değmeyeceğine dair birçok şey söylenebilir. Meydanı gözlemleyin yeter diyoruz. Gözlemlediklerimizden birkaç kare paylaşmak istiyorum. Sayfanın sonundaki Galeri bölümünde daha fazlasını bulabilirsiniz.

Pashupatinath Tapınağı

Pashupatinath Tapınağı
Pashupatinath Tapınağı

Katmandu’da en çok merak ettiğimiz yerlerin en başında bu tapınak vardı. Ratna Park’tan kalkan yerel minibüslere binerek Gaushala (Govsala diye telefuz ediliyor)’da inip yaklaşık 500 metre yürüdükten sonra tapınağın girişine geliyorsunuz. Tapınağın giriş ücreti 1500 rupi. Tapınağa Hindular dışında başka dinden birinin girmesine izin verilmiyor. Dışını görebiliyorsunuz sadece. Tapınağın giriş kapısının önünden geçen yolu dolaştık. Başka giriş kapıları da mevcut. Bizim ücret ödemeden girdiğimiz yer ölüm işlemlerinin yapıldığı binaların dibinden (nehrin kenarından) yürüyerek yerel insanların yer evlerinin arasından geçerek karşı kıyıya ulaştık. Tapınağın içinden ziyade ölü yakılma işlemini görmek istediğimizden, Bagmati Nehri’nin kenarındaki basamaklarda oturup ölü yakılma işlemini izledik.

Yanımızda Atlas vardı elbette ve ona bu dini işleri anlatmak, gördüklerini anlamlandırması zor olacağından eline telefon verdik ve Youtube’da çeşitli videolar izleyerek burada zaman geçirdi.

Gittiğimiz gün 3 tane ölü vardı ve yakılma aşamalarına göre farklı zamanlardaydı. Yakılma sırasında, rüzgarın yönüne göre kokunun yoğunluğu değişim gösteriyor. Yanınızda maske bulundurmanız ve takmanızı öneririz. Biz maskeleri taktığımızda daha rahat ettik.

Ölüler yakılmadan önce odunlar hazırlanıyor. Sonrasında yakılma işlemine geçiliyor. Yakılma sırasında biriken odun vb.kurumları hem Hinduizm hem de Budistler için kutsal kabul edilen Ganj Nehri’nin kolu Bagmati Nehrine doğru süpürüp atıyorlar. Katmandu’da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Pashupatinath Tapınağı, Hinduizm tanrısı Şiva’nın tapınağı olarak kabul edilmektedir. Tapınak UNESCO Dünya Mirasları listesinde bulunmaktadır.

Pashupatinath Tapınağı
Pashupatinath Tapınağı

Thamel

thamel
Thamel

Thamel bölgesinde 17 gün kaldık. Şehrin merkezi burası. Nepal hediyelik alışverişinizi buradan yapabilirsiniz. Diğer şehirlere göre dah uygun fiyatları. Eğer yaz aylarında gitmişseniz Nepal için ölü sezon ve söyledikleri fiyattan rahatlıkla pazarlık yapabilirsiniz. Ayrıca diğer şehirler ve aktiviteler için yerel tur satın alabileceğiniz turist acentaları da Thamel çevresinde.

Birçok restoran, kitapçı, süpermarket, hediyelik eşya satan her türlü dükkan, barlar, kafeler, yoga dükanları Thamel bölgesinde yer alıyor. Thamel bir meydan değil, çeşitli dükkanların bulunduğu bir alan. Aynı İzmir’deki Kemeraltı gibi.

Thamel akşamları da ayrıca hareketli oluyor. Birbirinden güzel konsept barların/kafelerin bulunduğu bu yerde keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Bouddhanath Stupa – Khaasti Chaitya

Bouddhanath Stupa
Bouddhanath Stupa

100 metre çapı ve 40 metre yüksekliği ile Dünya’nın 2.büyük, Nepal’in en büyük Stupa’sı. Stupa içine girilemeyen Budist Tapınağı anlamına geliyor. Katmandu merkeze 7 km uzaklıkta olan bu Stupa’ya giriş ücreti 400 rupi. Stupa’nın etrafı sakin, huzurlu ve muhteşem bir yer. Birçok boyutta dua çarkları görebilirsiniz. Stupa’nın etrafını saat yönünde gezmelisiniz.

Kapan Manastırı – Kadampa Monastery (Ekstra)

Kapan Manastırı - Kadampa Monastery
Kapan Manastırı – Kadampa Monastery

Arkadaşımız Kapan Manastırı’nda hocalık yapıyordu. Eğer vaktiniz varsa bu manastırda her gün belirli bir saatte verilen ücretsiz meditasyon derslerine katılım sağlayabilirsiniz. Ben de burada meditasyona gittim. Meditasyondan bitiminde yemek arası vardı. Yemekten sonra Budist çocuklarla konuşma ve fotoğraf çekilme fırsatımız oldu. Burada çocuklar yatılı kalıyorlar. Hem matematik, fen, sosyal gibi dersler alıp hem de Buddist öğretilerini öğreniyolar. Manastırda kalan en küçük çocuk 4 yaşındaydı ve Atlas’la aynı yaştaydı. Yemek saatinde gözlemlediklerimiz; her çocuk yemek kabı için sıraya giriyor, yemek için ayrıca sıraya giriyor, kendi yiyor ve yemek kabını kendisi yıkıyor. 4 yaşındaki çocukta aynısını yapıyor, 10 yaşındaki de.

Kapan Manastırı - Kadampa Monastery
Kapan Manastırı – Kadampa Monastery

Ason Çarşısı – Ason Bazaar (Ekstra)

kathmandu
Kathmandu – Meat Shop

Eğer vaktiniz kısıtlıysa, hediyelik eşyalarınızı almak için en doğru adres Thamel. Alternatif ve makul fiyatları için önerdiğimiz adres ise Ason Çarşısı. Vaktiniz varsa mutlaka uğrayın. Bu alanda pek turist göremezsiniz. Geneli yerel insanlardır.


Katmandu’da Ulaşım

Google Maps’te gideceğiniz yere baktınız 5 km görünüyor diyelim. Kilometre bazında mesafeler gerçekten yakın. Ama rakamın küçük olmasına aldanmayın. 5 kilometrelik bir yeri almanız saatler sürüyor. Trafik feci durumda.

1.Seçenek: Taksi

Taksilere binmeden önce kesinlikle gideceğiniz yeri söyleyip pazarlık yapın. Taksicinin söylediği uçuk rakamdan daha uyguna binersiniz. Taksiler Türkiye’deki gibi pahalı. Benzinin fiyatı Nepal’de de yüksek. Benzin fiyatından ziyade araç fiyatları da uçuk. Hal böyle olunca yerel halk taksiye nadiren binebiliyor. Vaktiniz kısıtlıysa taksi önerimiz. Ama onun da yavaş gittiğini unutmayın. Toplu taşımadan biraz hızlı ve konforlu sadece. Taksi ücretlerine örnek: Katmandu Thamel – Patan Durbar Meydanı 800 – 1500 rupi arasında.

kathmandu - Taksi
Kathmandu – Taksi

2.Seçenek: Yerel Minibüs/Otobüs

Toplu Taşıma Ratna Park
Toplu Taşıma Ratna Park

Yerel insanların kullandığı ve kişi başı gidilecek yere göre 20 ile 30 rupi arasında değişen fiyatları var. Taksiye göre 50 kat ucuz. Ama gidilecek otobüsü doğru bulmanın emeği çok fazla. Öncelikle yerel otobüslere Ratna Park‘tan biniyorsunuz. Biz gezerken Patan’a, Bhaktapur’a, Nagarkot’a, Kapan Manastırı’na, Pashupatinath Tapınağı’na, Bouddhanath Stupa’sına, Couchsurfing evlerine hep yerel otobüs kullandık. 

Ratna Park’ta otobüsler hep dağınık halde. Sırası gelen çıkıyor. Şu otobüs şurada toplanıyor gibi bir şey yok. Rastgele. Kapıdan sarkan ve deli gibi arabanın dışına vuran “Goovsala Goooovsala” gib gideceği yerleri bağıran gençlerden birine defalarca sormanız gerekiyor. Kimi genç uyanık oluyor, gitmese bile gidiyor diyor. Gideceğiniz yerle ilgili olarak çekinmeyin birkaç kere daha sorun. Defalarca kullanmamıza rağmen yanlış bindiğimiz oldu. Yolları birkaç güne öğrenip kendimiz yönünü ayırt edebiliyorduk ama başta öğreninceye kadar çevrimdışı haritadan konumumuzu izleyip doğru/yanlış yön baktık.


Katmandu’da Konaklama

Kathmandu Konaklama
Kathmandu Konaklama – Famous Travellers Hub

Thamel çevresinde 5-6 hostel gezdik. Bütçenize göre tercih edebileceğiniz güvenilir hostellerden 2 tanesini kesinlikle öneririz.

17 gün kaldığımız ve her türlü yardımı seve seve yapan Dip ve ailesinin hosteli, Famous Travellers Hub.

Diğeri de Chitwan turu satın aldığımız ve arkadaşımız olan Saroj’un hosteli, Hotel Livin Kathmandu (Metro Inn)


Katmandu’da Yeme – İçme

OR2K
OR2K

Thamel çevresinde her kültüre ait restoran bulabilmeniz mümkün. Thamel’deki Mandala Sokağı’nda çeşit çeşit restoran var. OR2K Restoran’ı en meşhurlardan. Fiyatı biraz yüksek ama denenebilir. İçerideki ambiyansı güzel. Ayakkabıları çıkarıp giriyorsunuz. Yine Thamel’de ve birçok şehrinde bulunan Himalayan Java Coffee‘nin ortamı ve kahveleri güzel. Bir Türk olarak önerebileceğimiz yerlerin başında Merhaba Turkish (HALAL) Restauran var. Thamel’de olan bu restoranın sahibi bir zamanlar Türkiye’de yaşamış bir Alman. Muhabbeti de, ortamı da, yemekleri de çok güzel. Son zamanlarda her gün uğradığımız Nihon Bakery Japanese Restaurant var. Burası Thamel’in biraz dışında ama sakin, lezzetli ve uygun fiyata güzel yemekler hazırlıyor.

Eğer Durbar (saray) Meydanı taraflarındaysanız Freak Sokağında birçok restoran var. Meşhur yerlerdeki fiyat yüksekliğini ve yerel tadı düşünerek biraz daha yerel restoranları tercih ediyoruz. Freak Sokağının birkaç sokak yanındaki NPP Burger House & Stick Food Station‘da lezzetli ve uygun fiyata öğle yemeği yedik. Tavsiyemizdir.


Katmandu’da Hediyelik Eşya

hediyelik eşya kathmadu
Hediyelik Eşya Kathmadu

Nepal’de hediyelik eşya seçenekleri çok çok fazla. Tibet ses çanakları, kaşmir, yün ve yak tüyünden yapılan şallar, etnik kıyafetler, tişörtler, kupalar, magnetler, kitaplar, panoramik Himalaya posterleri, renkli dua bayrakları, mantralar, dua çarkları, tütsü, himalaya tuzları, masala ve ilam çayı, kenevirden yapılan el ürünü sırt çantaları, spor ürünleri gibi birçok seçenek mevcut. Ve hepsi de birbirinden anlamlı, güzel.

Thamel çevresinde bütün bu hediyelik eşya ve spor eşyası satan dükkanlarını görebilirsiniz. Nepal videomuzda hediyelik alırken çekim yaptığımız dükkanları izleyebilirsiniz.

hediyelik eşya kathmadu
Hediyelik Eşya Kathmadu

Nepal’de North Face

Katmandu’da en meşhur markalardan biri olan North Face’i hemen hemen her dükkanda görebilirsiniz. Çoğu sahte ürünlerin. Ama kaliteli sahte dediğimiz cinsten. Ayrıca Thamel’de North Face ve Columbia’nın orijinal ürünler sattığı resmi mağazaları da var. North Face’in resmi mağazasından bir trekking botu aldık. Evereste çıkılması sebebiyle birçok seçenek mevcut. Ayrıca fiyatları da Türkiye’den çok çok uygun. Neredeyse yarı yarıya fark ediyor. Uluslararası garantisi 1 yıl. Ülke içinde 2 yıl. Satıcı kadın ürün ellerinde varsa değişim yapılır dedi. Ama aldığımız ürün kampanyalı diye değişim olmayabilir dedi. Beğenip bir tanesini aldık. 2 hafta yürüyüşlere gittik ve ayağımıza dikiş yerinden bir parça rahatsızlık vermeye başladı. Değişim için North Face’e mail attık. İzmir’de bir mağazaya yönlendiler ve ayakkabı İstanbul’a gitti. Yaklaşık 3 hafta sonra ayakkabı için bir fiyat söylediler. Bu fiyata kadar ve daha fazlası için üstüne vererek değişim yapabileceğimizi ilettiler. Bizim cebimizden 5 kuruş çıkmadan Katmandu’dan aldığımız botu İzmir’de değiştirdik. Uluslararası garanti ne güzel bir şeymiş.


Katmandu yazısı sizin için yararlı olduysa ya da hoşunuza gittiyse aşağıya yorum bırakırsanız seviniriz.

Gezentilikle kalın.

Katmandu gezimiz için GALERİ

Bu gezilerimiz de ilginizi çekebilir

Bir Yorum Bırakın