kelebekler vadisiGeziverdik Türkiye Yürüyüş Rotaları 

Likya Yolu Yürüyüş Rotaları

Bu yazımızı sosyal çevrenizle paylaşın...

Ovacık – Faralya – Kabak Koyu – Kaş – Kekova

Son 2 yıldır 23 Nisan tatillerimde 3-4 günümü Likya Yolu’nun etaplarını yürümeye ayırıyorum. Çadırla kamp kura kura günlük ortalama 15 km’lik yolu yürüyerek doğanın içinde inanılmaz bir huzurla ilerliyorum.

Likya Yolu Nerede? Likya Yolu’nun Uzunluğu Ne Kadar? Kaç gün sürer?

Likya yolu 555 km’lik bir yol. Fethiye’nin Ovacık Köyü’nde başlayıp Antalya’nın Geyikbayırı Köyü’nde son buluyor. Tam tersi bir güzergahta olabilir. Ama Likya Yolu’nun başlangıcı Ovacık olarak geçiyor. Likya Yolu’nu parkurlara bölüp 3-5-7-10 günlük rotalar dahilinde yürünebilir. Ya da benim yaptığım gibi her sene 3-4 günlük bir rotada ekiple birlikte yürüyorum.

Likya Yolu’nu ilk kez yürüyecekseniz Ovacık – Faralya (Kelebekler Vadisi) – Kabak Koyu rotasını öneririm. Babadağ’ın eteğindeki köylerin içerisinden yürüyeceğiniz rotanın sonu muhteşem tepeden manzarasıyla sizi büyüleyen Kelebekler Vadisi’ne çıkacak.

Likya Yolunun başlangıcı – Fethiye Ovacık Köyü

Likya Yolu’nu Ne Zaman Yürümeliyim?

Fethiye – Antalya arası Akdeniz ikliminde olduğu için ilkbahar ve sonbahar aylarında yürümek daha uygun. Yer yer dağların tepesindesiniz, yer yer kıyı şeridinde ilerliyorsunuz. Likya Yolu’nda birçok antik kent göreceksiniz.

Likya Yolu İşaretleri ve Wikiloc Uygulaması

Yol ayrımlarında ve en fazla 10 metre aralıklarla kırmızı – beyaz çizgileri kayaların üstünde, elektrik direklerinde görebilirsiniz. Eğer iki işaret arası 15-20 metre geçtiyse yanlış yolda ilerliyorsunuzdur. Sadece kırmızı – beyaz çizgiler değil bazı zamanlarda üst üste konmuş taş dizileri de görebilirsiniz. Bazı yol ayrımlarında kırmızı çarpıyı da görebilirsiniz, bunun anlamı o yolun yanlış yol olduğu. Ayrıca daha önce bu rotayı yürümüş kişilerin rotasını seçip bu rotada yürüyebildiğiniz gibi gps kullanarak kendi rotanızı da oluşturabiliyorsunuz. Uygulamayı yükledikten sonra harita indirmeniz gerekiyor. Sadece Likya için değil Karya, Everest vb. dünyanın birçok rotasını seçip bakabiliyorsunuz.

Likya yolunun işaretleri kırmızı – beyaz çizgiler ve üst üte konmuş taşlar

Likya Yolu Önerileri

Yürüyüş yapacağınız ayakabınızı iyi seçmelisiniz. Yürüyüş botunuzun bileğinizi kavraması ve su geçirmez olması önemli. Ayrıca çabuk kuruyan çrap, eşofman şort, tişörtleriniz olmalı. Orta büyüklükte (55-60lt) sırt çantası, hafif bir çadır, mat ve uyku tulumu da aldığınızda birçok koyda ve işletmede çadır kurabilirsiniz.

Güneş gözlüğü, şapka, enseyi koruyan saçlar ya da tülbent, güneş kremi, kurumuş dalların arasından geçerken kolunuza giyebileceğiniz kolluklar ya da içinize uzun kollu terletmeyen body alabilirsiniz. Yürüyüş sonrasında buz gibi denize girmek inanılmaz rahatlatıyor. O yüzden yanınıza havlu, mayo, terlik de alabilirsiniz.

Ovacık – Faralya – Kabak Koyu Rotası

Likya Yolu’nun bu parkurlarında yolda su bulmanız mümkün. Şişelerinizi doldurabilirsiniz. Ayrıca yemek yiyebileceğiniz köylerden geçiş yapıyoruz. O yüzden öğle yemeği ve yolda molalarda atıştırmak için yanınıza tuzsuz kuruyemişlerden, meyvelerden aldıysanız onları tüketebilirsiniz. Yüryüşlerde en favori yiyeceğim leblebi, kuru üzüm, yaban mersini ve ceviz karışımı 🙂

Bu 2 parkurda yolların durumu hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz belgesel tadında bu 2 günü tek videoda topladım. İzleyip yorum atarsanız, izlediğinizin ve düşüncelerinizin farkına varacağım, teşekkürler şimdiden

Kaş – Üzümlü İskelesi Rotası

15 km’lik bir etap. Bu etapta yanınıza bolca su almalısınız. Bir sonraki öğleye kadar su bulabileceğiniz yer yok maalesef. Yemek olayınızı da kendiniz yapmalısınız. Ağırlık problem olmayacak ise konserve alabilirsiniz yanınıza. Bu parkurdaki manzaraları, zorlu kaya tırmanışını, Limanağzını, Sebeda Antik Yerinı, Çoban Plajını, Kurudere Plajını videıoda izleybilirsiniz.

Üzümlü İskelesi – Boğazcık Köyü – Aperlai Antik Kenti

15 km’lik bir etap. Üzümlü İskelesi’nden başladığınızda yaklaşık 7-8 km sonrasında Bozcık Köyü’ne varıyorsunuz Burada çadır kurabilir, yemek yiyebilirsiniz. Biz öğle yemeği molası verip Aperlai’ye doğru devam ettik. Burada öğle yemeği molasında açık bir yer bulamadık o gün için esnaf başka bir yere gitmiş. Köylünün birinden rica ettik bize peynir, zeytin, domates çıkardı, çay yaptı. Aramızda para toplayıp verdik. Bu şekilde de köylüden ricada bulunabilirsiniz. Bu etaptaki yolların durumu ve Aperlai’de çadır kurduğumuz yer hakkında bilgiye ulaşmak için videomuzu izleyebilirsiniz.

Aperlai – Kaleüçağız – Gökkaya Koyu – Batık Şehir Tekne Turu

Yaklaşık 15 km’lik bir etap. Bu etapta da su ve yemek bulabileceğiniz yerler var. Kaleüağız yaklaşık 500 nufüslü bir yer. Çok küçük kendi halinde sakince gayet güzel bir köy. Hayran kaldım Kekova bölgesine. Muhteşem koylar, doğa güzellikleri var. Birçok kaya mezarlığı da göreceksiniz. Ayrıca Demre’den ya da Kaleüçağız’dan tekne turu yapıp batık şehri görmenizi tavsiye ediyorum. Fotoğraf makinenizi hazırlayın derim. Hadi gelin videoyu izleyelim.

Bu gezilerimiz de ilginizi çekebilir

Bir Yorum Bırakın