boraboy gölüAmasya Geziverdik Türkiye 

Amasya’da Gezilecek Yerler

Bu yazımızı sosyal çevrenizle paylaşın...

Çorum’dan Amasya’ya gelirken, Amasya’daki ilk durağımız yolumuzun üstünde olan Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi oldu. Burası için 15-20 dk yeterli olacaktır. Müze, parkın altında. Parkta da Amasya’da bulunan tarihi yapıların minyatürü yapılmış, Amasya’yı gezmediyseniz ön bilgi edinebileceğiniz bir yer. Parkın içerisinde kafe var. Buranın elma çayını içmediyseniz tavsiye edilir. Müze için son olarak vasat kelimesini kullanabiliriz.

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Ferhat ile Şirin’i ziyaret ettikten sonra diğer durağımız Eskişehir’den beri merak ettiğimiz bir yer. Eskişehir’de Masal Şatosu’nda kulelerden biri Amasya’da bulunan Burmalı Minare Cami‘nin burgulu minaresi. Bu cami 1237 – 1247 yıllarında Selçuklu Sultanı Gıyasettin II.Keyhüsrev zamanında yapılmış eski bir cami. Caminin minaresi 17.yüzyıl özelliğinde burgulu (sarmal) olarak kesme taştan yapılmıştır.

Burmalı Minare Cami
Burmalı Minare Cami

Burmalı Minare’den sonra rotamızı Amasya merkeze çevirdik. Arabayla gezmesi çok zor. Şehrin merkezinden Yeşilırmak geçtiği için genelde yollar tek yön. Köprüler de aynı şekilde. O yüzden arabayı kenara bırakıp şehrin sokaklarının tadını çıkarın. Atlas öğle uykusunda olduğu için, biraz daha uyusun diye arabayla dolaşalım dedik ama çok zorlandık. Ondan en iyisi uyansın ve o şekilde gezelim dedik.

Amasya’yı ve Yeşilırmak’ın kıvrımlarını tepeden görebileceğiniz Amasya Kalesi‘ne çıkmanızı kesinlikle öneririz. Amasya Kalesi veya Harşena Kalesi olarak her ikisi de söyleniyor. Amasya merkezde bulunan ve üzerine kral mezarlıkları ve kale yapılan dağın adı “Harşena“. Amasya Kalesi Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemine ait izler görebilirsiniz. Kalenin içerisinde olası saldırılara karşı yapılmış gizli geçitler, su ihtiyaçlarını karşılaması için sarnıçlar yapılmıştır. Bunlardan en önemlisi Cilanbolu Tüneli‘dir. Kalenin içerisinde ayrıca top kulesi, yerleşim yeri, zindan kuyusu, gözetleme kuleleri, Osmanlı hamamı, Zirve, kazı alanı vardır. Amasya Kalesi diğer adıyla Harşena Kalesi 2015 yılında UNESCO tarafından hazırlanan Dünya Geçici Miras Listesi’ne eklenmiştir.

Amasya Kalesi’ne giriş ücretli.
Amasya Kalesi ziyaret saatleri: 08:00 – 18:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Amasya Kalesi 2018 yılı giriş ücreti : 5₺

Amasya Kalesi zirvesinden Amasya'ya genel bakış
Amasya Kalesi zirvesinden Amasya’ya genel bakış
Harşena Dağı, Amasya Kalesi ve Pontus Kral Kaya Mezarları
Harşena Dağı, Amasya Kalesi ve 5 krala ait Pontus Kral Kaya Mezarları

5 krala ait Pontus Kral Kaya Mezarlarını Yeşilırmak’ın karşı tarafından Haşerna Dağına doğru bakarken kalenin alt taraflarında görürsünüz. Buradaki kaya mezarları Anadolu’nun en büyük kaya mezarları arasında bulunuyor. Pontos Kraliyetinin kaya mezarı inşa etme geleneği Amasya’da son bulmuş, ikinci başkent Sinop’da (M.Ö.183) bu gelenek sürdürülmezken, hanedana ait ikinci bir kraliyet mezarlığına da bugüne kadar rastlanmamıştır.

Pontus Kral Kaya Mezarları
Pontus Kral Kaya Mezarları

Şehrin merkezinde yer alan Amasya Saat Kulesi 1865 yılında Amasya Valisi Ziya Paşa tarafından yaptırılmış ama 1940’ta yeni köprü inşası sırasında hasar gördüğü için yıktırılmış ve 2002 yılında tekrar yapılmış. Saat Kulesi’nin bir yanında Amasya Valiliği diğer yanında ise Öğretmen Evi bulunuyor.

amasya-saat-kulesi-ve-öğretmen-evi
Amasya Saat Kulesi ve Öğretmen Evi

Şehzadeler Gezi Yolu‘na geldiğinizde Yeşilırmak’ın kenarına kurulmuş karşı tarafta gördüğünüz eski konakları gezebilirsiniz. Amasya Alçak Köprü’den karşıya geçtiğinizde Şehzadeler Müzesi‘ni görürsünüz. Hemen bu müzenin arkasında Hazeranlar Konağı var. Hem müzeyi hemde Hazeranlar Konağı’nı gezebilirsiniz. Ve daha keşfedeceğiniz nice konak bu sokaklarda sizi bekliyor.

Hatuniye Cami, Yıldız Hamamı, Hazeranlar Konağı, Şehzadeler Müzesi

Buralardan Aynalı Mağara‘ya geçtik. Şehir merkezinde değil o yüzden aracınız varsa araçla gitmek gerekebilir. Aynalı Mağara yol üstünde yer alıyor ve biraz bakımsız maalesef. Efsanesi şu şekilde;

Güzelce Kız, bir kral kızıdır. Dünyalar güzelidir. O kadar güzeldir ki; görenler dayanamaz, yıldırım düşmüş gibi kendilerinden geçerler. Bu yüzden genç kız, hep peçeli gezer, güzel yüzünü kimseye gösteremez.

Artık zamanı gelmiştir diye düşünen babası, dört bir yana haberciler çıkarır kızını evlendirecektir ama kim kızının peçesini açıp güzelliğine dayanır, onu dünya gözüyle seyredebilirse kızını ona verecektir.

Bu çağrıya yedi iklim, dört bucaktan şehzadeler, vezir çocukları, dünya zenginleri, yiğitler, bilginler, kısacası gençliğine, bilek gücüne güvenenler dört nala Amasya’ya gelirler.

Amasya meydanında kurulan özel bölümde bulunan Güzelce Kız bekleyedursun. Kendine güvenen delikanlılar cesaretlerini toplayamaz, yanına yaklaşan ise peçesini kaldırmak istediğinde eli titrer, dizlerinin bağı çözülür. Bu sahneler günlerce devam eder. Bir gün fakir mi fakir, ama yiğit mi yiğit, gerçekten güzel, alımlı bir delikanlı “Ben de şansımı denemek istiyorum!” diye destur alıp tahtın yanına yaklaşır. Herkesin şaşkın bakışları arasında hiç vakit geçirmeden Güzelce Kız’ın peçesini kaldırır. O an öyle bir elektriklenme olur ki, bir aydınlanma, bir alev, bir ateş sarar etrafı. Kimse ne olduğunu anlayamaz. Meydanda bulunanlar korkudan yerlere kapanır. Sonra, sonsuz bir sessizlik içinden kömür kesilir iki genç, yan yana uzanmış şekilde.

İki gencin cesedi, şehre yakın yerdeki bağ ve bahçelikler yanında bulunan kaya mezar içinde iki ayrı odaya gömülür. Bu kaya mezarının dışı güneşle birlikte Güzelce Kız’ın yüzü gibi parlamaya başlar. Bu parlaklığından dolayı da, daha sonra kaya mezarın adı ” Aynalı Mağara” diye ünlenir (Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alıntıdır).

Aynalı Mağara

Amasya’ya geldiğimizde çok sıcak olduğundan ve Couchsurfing’ten kalacak kişi bulamadığımızdan şehir merkezinde çok vakit geçirmeden kendimizi Boraboy Gölü‘ne attık. Yemek malzemelerimiz yanımızda vardı. Çadırımızı Boraboy Gölü’nün kıyısına kurduk, yemeğimizi yaptık. Sabahta doğanın içinde güne güzel başladık. Gölün etrafında mini bir tur attık, kahvemizi yudumladık.

 

Boraboy Gölü Amasya’ya 60 km uzaklıkta. Göle araç girişi 11 TL (2018 temmuz) Sayfanın sonundaki Galeri bölümünden fiyat listesine bakabilirsiniz. Gölün etrafında tuvalet, çeşmeler ve küçük bir büfe var. Büfe de olmayan bir şeyi 5 km uzaklıkta olan Boraboy köyüne gidip alabilirsiniz. Kahvaltı için ekmeğimiz yoktu, bir koşu köyden gidip aldık 🙂 Akşam konaklaması için çadırda kalmak istemiyorsanız bungalovlar var.

Bungalovların fiyatı günlük 170₺, çadır 30₺.

Amasya şehir merkezi tarafından gelirken yolun az bir kısmında yol çalışması vardı mıcırlı yoldu ama geneli güzel gidilebilir yol. Son 10 km.si tek gidiş tek geliş asfalt yoldu. Ayrıca gölde bulunan restoranda da yemek yiyebilirsiniz fiyatları gayet makul.

Boraboy Gölü
Boraboy Gölü

Gezentilikle kalın.

GALERİ

Bu gezilerimiz de ilginizi çekebilir

Bir Yorum Bırakın