artvin geziArtvin Geziverdik Türkiye 

Artvin’de Gezilecek Yerler

Bu yazımızı sosyal çevrenizle paylaşın...

Rize yaylarından sonra, kendimizi Artvin’in geniş alana yayılmış doğa güzellerine bıraktık. Artvin’den sonra Gürcistan’a devam etmek istediğimiz için, Hopa’daki Sarp Sınır Kapısı’na yakın yerler ve Ardahan’daki Türkgözü Sınır Kapısı’na yakın yerler olarak Artvin’i ikiye böldük.

Artvin’de Konaklama

Artvin merkez deniz kıyısından yaklaşık 60 km. içeride kalıyor. O yüzden gezilecek yerlere yakın konumlarda kalmanızı öneririm. Gürcistan’a geçmeyi düşünüyorsanız Artvin’in Hopa ilçesi sınır kapısına çok yakın.

Bizim Artvin’de konaklama hikayemiz son anda kendiliğinden şu şekilde gelişti. Rize’de kalırken Couchsurfing üzerinden yazışarak, Artvin merkezde bizi kabul eden bir host ayarladık. Hopa’dayken bizi kabul eden ev sahibimizi önceden sözleştiğimiz saatlerde aradık. Birkaç defa aradık hatta. Hattı kapalıydı. N’apalım diye düşünürken Hopa merkezi de geçtik. E hadi gidelim Borçka Karagöl’e çadır kuralım dedik. Dedik demesine ama hava patlamak üzere. Bir taraftan yol alıyoruz, ben de bir taraftan couchsurfingten Hopa’da kalan birisine son dakika isteği gönderdim. Son dakika istekleri çok hoş olmuyor ama belki birisi görür diye düşündük. Şansımıza öğrenciliğini İzmir’de okumuş, Hopa’ya yeni gelmiş bir doktor bizi kabul etti. Doktor arkadaşımızda 2 gün kaldık. Birkaç saat sonra önceden sözleştiğimiz kişi aradı, gündüz Gürcistan’a geçtiği için telefonu kapalıymış ve sınırda çok beklediği için iletişim kuramadım sizinle dedi. Bir kapımız kapandı, diğer kapımız açıldı.

Artvin’de konaklama için Hopa ve Şavşat’ı öneririz. Gezilecek yerlere bu iki ilçeden ulaşımınız diğer yerlere göre daha yakın olacak.

Artvin’de Gezilecek Yerler

Sarp Sınır Kapısı’na Yakın Yerler

Arhavi Çifte Kemer Köprüler – İkiz Köprü 

Arhavi Çifte Kemer Köprüler
Çifte Kemer Köprüler

18.yüzyıldan kalma Osmanlı eseri Çifte Köprüler’i, Mençuna Şelalesi’ne giderken yolunuzun üstünde göreceksiniz. Mimari olarak çok hoş bir görüntü. Tek kemerli köprünün biri Arhavi Deresi’nin üstüne, diğeri de Orçi Çayı’nın üstüne inşa edilmiş. Fotoğraf çekilebileceğiniz bir yer. Birbirine belirli bir açıyla duran köprülerin ülkemizde eşi benzeri yok.

 

Mençuna Şelalesi

mençuna şelalesi
Mençuna Şelalesi

Mençuna Şelalesi için, Çifte Köprülerin oradaki tabelada 4 km. yazıyor. Biraz gittikten sonra yol daralıyor. Hatta bazı yerlerden tek araç geçebiliyor. Aracınızı park edebileceğiniz bir park alanı var. Biz oraya bıraktık. Sonrasında biraz yürüyüp asma köprüye geliyorsunuz. Asma köprüden karşıya geçip tamamen yürüyüş yoluna geçiyorsunuz. Şelaleye varmadan önce 1 tane çeşme var. Asma köprüden önce yanınıza mutlaka su alın. Patika yaklaşık 1,5 km ve 20-25 dakika sürüyor. Patikanın başlangıcı dik ve çamurlu. Sonrasında basamaklara basa basa çıkıyorsunuz. Şelaleye çıkan yol yorucu. Patikada dinlenebileceğiniz banklar var. Atlas’la birçok kez dinlenme noktası yaptık. Mençuna Şelalesi’ne çıkıncaya kadar geri mi dönsek fikri yol boyu yoklasa da manzarayı görünce değdiğini hissediyorsunuz. Şelalenin oradaki asma köprü inanılmaz. Asma köprüden geçerken başta biraz ürksem de karşıya geçip ayaklarımı buz gibi suya sokmaya değdi açıkçası. Mençuna Şelalesi’ne tur otobüsleri gelemiyor. Yollar dar. Patika azıcık yorucu. Tur firmalarının rotalarında bularak değil bir arkadaşımızın önerisiyle geldik. İyi ki de gelmişiz dedik.

mençuna şelalesi
Mençuna Şelalesi

 

Borçka Karagöl Tabiat Parkı

borçka karagöl
Borçka Karagöl

Masallardaki büyülü ormanın içinde gizli kalmış bir yer gibi Borçka Karagöl. İlk etapta Tabiat Parkının girişi gözümüzü, gönlümüzü yorsa da etrafını gezince o girişte gördüğümüz yerden çok farklı bir yer olduğunu anladık. İlk girişte çöp kutuları dolmuş taşmış, tuvalet ve çöp kokuları birbirine karışmış haldeydi. Biraz o girişten ve iskelenin oradan ayrılıp, ormanın içinden gölün kıyısından yürüye yürüye kalabalıktan uzaklaştık. Karagöl’ün arka tarafında bir tane daha küçük göl olduğunu gördük. Kahvemizi küçük kamp ocağımızda yaptık, sandalyelerimizi huzur bulduğumuz yere koyup doğayı izlemeye koyulduk.

Tekne turuna çıktık. Vaktiniz varsa kesinlikle yapın. Gölün kıyısında olmakla ortasında olmak çok farklı. Daha farklı gözlemler elde ediyorsunuz. Sakinliği, yeşilin her tonu, gölün rengi, ortamı bizi büyüledi. Çok güzel.

 

Macahel (Maçahel)

Macahel
Macahel

Borçka Karagöl’den sonra Macahel bölgesine devam ettik. Yolların manzarası müthiş. Geçitlerden vadiye şöyle bir baktığınızda çok yüksekte olduğunuzu hissediyorsunuz. Hatta bir ara “O kadar tepedeyiz ki Gürcistan uçağı geçerse şaşırmayız” diye düşündük. Gürcistan – Türkiye sınırındaki dağların etrafında gezdik. Harikaydı.

Macahel’i Keşfedelim

İstiklal Savaşı sonrası Gürcistan’la olan sınır, isteğe bağlı çizildiğinde toplam 18 köyden oluşan bu bölgeden 6 köy Türkiye’de kalmayı tercih ederek bugünkü Macahel’i oluşturmuş. Camili Köyü bu 6 köyün en büyüğü. Efeler, Düzenli, Kayalar, Maral ve Uğur köy diğer köylerin isimleri.

Camili Köyünün içinde jandarmanın olduğu sınır bölgesi var. Camili köyünden karşısındaki dağlara baktığınızda yeşilin bol olduğu dağ eteklerinde bir zamanlar Gürcü köyleri varmış. Ama bölge ikiye bölündüğünde Ruslar sınır köylerini 5-6 km içeri almış.

Düzenli ve Camili Köyünde gezdik. Camili köyünde ahşaptan yapılmış restore edilmiş eski bir köy camisi var. Eski ahşapları caminin tavanında kullanılmış.

Camili Köyü Cami
Camili Köyü Cami

Maralköy’deki Maral Şelalesine vaktimiz olmadığı için gidemedik. Eğer sizin vaktiniz varsa rotanıza dahil edebilirsiniz.

 

Sarp Sınır Kapısı

Hopa merkezden Gürcistan’a geçmek için ihtiyacınız olan Sarp Sınır Kapısı 15 m ileride bulunuyor. Biz Sarp Sınır Kapısı’ndan araçla geçtik. Sizinde işinize yarayacak birkaç ayrıntıdan bahsetmek istiyorum. Araçla Gürcistan’a geçmeyi düşünüyorsanız öncelikle aracınızın park lambalarını, sinyallerini, farlarını kontrol edin mutlaka. Sınırdan geçmeden bir gece önce sağ sinyal ışığımızın yanmadığını gördük. Onur üşenmeyip değiştirdi. İyi ki değiştirmiş dedik çünkü Gürcistan tarafındaki polisler özellikle kontrol ettiler.

Bir diğer önemli konu ise para. Gürcistan para birimi, Gürcistan Larisi. Hopa merkezdeki change ofisten, Batum’a göre daha iyi bir rakamla Türk Lirasını Lari’ye döndürdük. Ülkeden çıkmadan önce, Hopa’da bir miktar parayı dönüştürebilirsiniz.

Sınır Kapısı Hopa’ya çok yakın ama saatler süren bir bekleyişe hazır olun. Hele bir de yazın geçecekseniz sıcağa dikkat edin.

Gürcistan tarafına geçince aracınıza sigorta yaptırmanız gerekecek. Araba yakıt konuları, araç sigortasını nasıl yaptıracağınızı ve diğer konular için Gürcistan Hakkında yazımızı okuyabilirsiniz.

Türkgözü Sınır Kapısı’na Yakın Yerler

Gürcistan Tiflis’ten Ardahan’a gelmek için Türkgözü sınır kapısından geçtik. Bununla ilgili olarak önceden yazdığım Türkgözü sınır kapısı diyaloglarını buradan okuyabilirsiniz.

Şavşat Karagöl

şavşat karagöl
Şavşat Karagöl

Tablo gibi bir doğa. Yine her zamanki gibi sandalyelerimizi taşıdık. Kendimize göre bir yer bulup kahvemizi yaptık. Kahvelerimizi içerken doğayı seyrettik. Göldeki balıkları beslemek serbest. Atlas’la bol bol yanımızda getirdiğimiz yiyeceklerden verdik. Göl temiz. Bir sürü kocaman turuncu balık gördük.

 

Sahara Mili Parkı

sahara milli parkı
Sahara Milli Parkı

Ardahan – Şavşat arasındaki platolara, yaylalara, geçitlere, yollara bayıldık, bayıldık, bayıldık. Gerçekten muhteşem bir doğa. Sahara Milli Parkının orman örtüsü ladin ve göknar ağaçlarından oluşmuş. Arabayla yolda manzaraları seyretmek için kaç kere durduk, bir yerden sonra saymadık.

 

Şavşat Seyir Tepesi

şavşat seyir tepesi
Şavşat Seyir Tepesi

Şavşat Yavuzköy’de bulunan Seyir Tepesi, açık havada çok güzel manzaralar görebileceğiniz bir yer. Manzaraya bakmaya doyamıyorsunuz.

Artvin’den Gürcistan’a geçiyoruz. İlk durağımız Batum… Batum yazımı okumak için buraya tıklayın.

 

Bu gezilerimiz de ilginizi çekebilir

"Artvin’de Gezilecek Yerler" Hakkında Düşünceler

  1. Ayşegül

    Sevgili geziverdik ailenle merak ettiğiniz yerleri gezmeniz ne güzel.Daha nice yerleri keşfedersiniz birlikte umarım. Bizlerde bir gün sizin ayak izlerinizi takip ederek buralara gidebiliriz belki. Devam et izlerini takip edeceğiz ❣️❣️🇹🇷🇹🇷

  2. Ayşegül zeki arkadaşın 😂

    Sevgili geziverdik ailenle merak ettiğiniz yerleri gezmeniz ne güzel.Daha nice yerleri keşfedersiniz birlikte umarım. Bizlerde bir gün sizin ayak izlerinizi takip ederek buralara gidebiliriz belki. Devam et izlerini takip edeceğiz ❣️❣️🇹🇷🇹🇷

    1. Geziverdik

      Teşekkür ederiz ❤️🥰🙏🏻

  3. İlayda

    Harikassııınıızzzz ❤️❤️❤️🧿🙏

    1. Geziverdik

      Teşekkürler İlayda.

Bir Yorum Bırakın