gito yaylasıGeziverdik Rize Türkiye 

Rize’de Gezilecek Yerler

Bu yazımızı sosyal çevrenizle paylaşın...

Rize’ye gitmeden önce Kaçkar Dağı’ndaki yaylaları görmenin hayalini kurardık. Kaçkar’ın yaylalarını görüp, doğasını hissettikten sonra hayranlık duyduk. Tekrar tekrar gidip görme isteği oluştu.

Rize merkezi hiç gezmedik desek olur. 6 gün boyunca her gün birbirinde güzel yaylalara çıkmaya ve Fırtına Deresi’nin o gür sesini dinlemek için uğraştık.

Direkt konaklama, turlardan ve yaylaların özeliklerinden bahsedeceğim. Karadeniz turumuzun en güzel yerleri şimdi başlıyor.

Rize’de – Yaylalarda Konaklama

Taş köprü çadır
Taş Köprü Çadır Kurduğumuz yer

Biz ilk gün Rize merkezde Couchsurfingle bulduğumuz bir ailenin yanında kaldık. Rize merkezden 50 km yol yapıp Çamlıhemşin’e gelip yaylalara çıktık. Sonraki 2 gün ise Şenyuva’da akşama doğru Fırtına Deresi’nin yanına çadır kurduk. Baktık yağmur geliyor son 3 gün yine Couchsurfing ile bulduğumuz bir arkadaşımızın yanında kaldık. Rize merkezden Çamlıhemşin’e gelip gittik.

Konaklama için Rize merkezdeki öğretmen- polis evi gibi yerlerde kalıp, günübirlik turlarla yaylalara çıkabilirsiniz. Turlar Rize merkezden hareket ediyorlar. Yaylalarda konaklamak pahalı. Mesela Rize merkezde kişi başı 60-75₺ gibi bir fiyata konaklarken yaylalarda konaklamak 200₺ den başlıyor. Kesinlikle ikisi aynı değil. Yani Rize merkezdeki bir yerin havasıyla yayladaki yerin havası aynı değil. Ama bütçeniz kısıtlıysa ve yaylaları görmek istiyorsanız, en makul seçenek Rize merkezde konaklayıp günübirlik turlarla yaylalara çıkmak. “Benim kendi aracım var, çıkabilir miyim? Kendim gidip göreceğim” derseniz o kısım zor, çünkü yayla yolları çok bozuk. Rize yazımı okuyun, her ayrıntıya yer verdim.

Konaklama için son bir şey. Öğretmen-polis evleri gibi yerleri düşünüyorsanız yaz aylarında değil çok önceden ayırtın. Yazın sezon olduğu için boş yer bulmak çok çok zor.

Yayla Turları

Rize merkezden her gün günübirlik yayla turları mevcut. Bu günübirlik turlarda genelde yol üstündeki yerlere uğrayıp, iki yayla görüp Rize merkeze geri dönüyorsunuz. Gito-Badara Yaylası, Huser-Avusor ya da Ayder Yaylası, Pokut-Sal Yaylası, Elevit Yaylası gibi baktığınız güne göre değişen yaylalara Rize merkezden ulaşabilirsiniz.

En bilenen tur firması Turolog, Orgaica Tour (Organik Adam-instagram hesabı). Yaylalara çıktığınızda diğer turları da inceleyebilirsiniz. Ayrıca instagramda’da birçok tur sayfalarına denk gelebilirsiniz.

Yaylaların handikapı şu. O gün hava koşulları elvermezse, çok sisliyse bir şey göremiyorsunuz. Tamamen şansınıza göre değişen bir durum. Ama kesinlikle yollarda olmak buna değer.

Biz yaylalara nasıl çıktık? Nereleri Gördük? Yayla başlıklarında bahsedeceğim.

Çamlıhemşin

Rize’nin Çamlıhemşin merkez ilçesi çok çok küçük bir yer. Araç park edecek yer zar zor bulursunuz. Fiziki konum elverişizsiz.

Çamlıhemşin’de A101 marketi var. Çoğu alışverişimizi burada yaptık. Yemek konusunda yanınızda mutlaka bir şeyler bulundurun.

Çamlıhemşin’in merkezinde yol ikiye ayrılıyor. Gitmek istediğiniz yayla ya sağda, ya da solda kalıyor. Öncelikle internetten harita bakıyorsanız kesilmesi muhtemel. O yüzden çevrimdışı harita yükleyin böyle yerler için. Çevrimdışı haritalar, internetiniz çekmese bile yerinizi ve yol tarifini gösterir.

Havası çok değişken, genelde yağmur olduğundan şemsiyeniz mutlaka yanınızda bulunsun. Gezilecek yerleri, kendi aracınızla gezebileceğiniz yerler başta olmak üzere yazacağım. Haydi başlayalım. İlk durağımız;

Rize Çamlıhemşin’de Gezilecek Yerler

 

Rize Çayeli İlçesi Çay Tarlası 

haremtepe çeçeva köyü çay tarlası
Haremtepe Çeçeva Köyü Çay Tarlası

Rize merkezden 25 km ileride Çayeli ilçesinde Haremtepe (Çeçeva) Köyü’nde bulunan Kenan amcanın bahçesi çok popüler. Nedir bu kadar popüler yapan? Hemen söyleyeyim. Doğadan Çay Gizli Bahçe’deki çay paketinin dışında Kenan Amcanın bu bahçesi var. Gittiğimizde çok kibar karşıladılar, çay ikram ettiler. Bahçeyi gezerken ne kadar temiz olduğunu anlıyorsunuz. Bol bol fotoğraf çekildik. Çay tarlası görmeye illa buraya mı gelmelisiniz? Tabi ki hayır. Burası sadece sosyal medyada popüler olmuş bir bahçe. Bazı tur firmaları da ayrıca buraya getiriyor. Bazı kişiler çay hasadı yapıyormuş gibi yapıp fotoğraf çekiliyorlar.

 

Zil Kale 

Zil Kale
Zil Kale

Şenyuva’dan araçla 10 dakikalık bir mesafede yol kenarındaki Zil Kale’yi ziyaret edebiliyorsunuz. Osmanlı zamanında gözetleme kulesi olarak kullanılmış. Gito ve Badara yaylalarına ya da Çat Vadisi’ne giderken yol üstünde görebilirsiniz.

 

Fırtına Deresi

Taş Köprü
Taş Köprü ve Fırtına Deresi

Fırtına Deresi’nin uzunluğu 68 km’dir. Çamlıhemşin’den Şenyuva tarafına doğru gittiğinizde yolun kenarında size eşlik eder. Üzerinde birçok tarihi taş kemer var. Hepsi birbirinden güzel bu köprülerde güzel fotoğraflar çekilebilirsiniz. Şenyuva’ya varmadan Taş Köprü, Şenyuva’daki Şenyuva Köprüsü, Çat Vadisi’ndeki Çilanç Köprüsü görülebilecek köprülerden. Tur şirketleri genelde Zil Kale yolunun üzerindeki Şenyuva Köprüsü’nde duruyorlar. Şenyuva Köprüsü, Fırtına Deresi üzerindeki en eski köprüdür.

 

Şenyuva

Şenyuva Köprüsü ve Fırtına Deresi
Şenyuva Köprüsü ve Fırtına Deresi

Şenyuva küçük bir köy. Fırtına Deresi etrafında birbirinden güzel kafelerde bir mola verebilirsiniz. Şenyuva’ya varmadan Cafe Yolun Dibi (buradan Taş Köprü’yü görürsünüz), Şenyuva’daki Zua Coffee, Çinçiva Kafe en meşhurlarından.

Şenyuva’da Sevdaluk dizisinin çekimleri yapılmıştır. Konaklama seçeneklerinde birçok pansiyon var. Bütçe durumunuza göre değerlendirebilirsiniz. Aynı zamanda kamp alanı da var. Çadırda kurabilirsiniz. Bizim kurduğumuz yer kamp alanı dışında, Fırtına Deresini’nin yanında Taş Köprü’nün oradaki düzlükte kaldık. Ama şu ayrıntılara dikkat ettik. Akşam hava kararmaya yakın kurup, sabahta erkenden kimse görmeden çadırımızı toparladık.

Şenyuva’dan Zil Kale’ye doğru giderseniz Gito ve Badara’ya ulaşırsınız. Şenyuva’nın oradan ayrılan bir yoldan da Pokut ve Sal yaylalarına ulaşırsınız.

 

Palovit Şelalesi

palovit şelalesi
Palovit Şelalesi

Zil Kale’den 10-15 dakikalık araç mesafesindeki bu şelale gür sesiyle ve heyelan riskiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Araçla gittiğinizde çok fazla ilerlemeden aracınızı park edip yürümenizi tavsiye ederim. Aracınızı ne kadar geride bırakırsanız dönüş için o kadar kolay oluyor. Aracın manevra yapacağı alan çok az.

Palovit Şelale’nin özelliği, Rize’deki en yüksek debili şelaleye sahip. Şelale’nin yüksekliği 15 metre. Şelale’yi gördükten 10 gün sonra Palovit Şelalesi bölgesinde heyelan meydana geldi.

 

Gito Yaylası

gito yaylası
Gito Yaylası

Zil Kale’den devamındaki yolda yaylaya çıkacağınız yol ayrımı var. Gito ve Badara yaylalarının başlangıçları aynı. Belli bir kısımdan sonra yol çatallaşıyor. Çatalın bir ucunda Gito, diğerinde Badara yaylası var.

Gito yaylasına 2006 model Renault Modus’ümüzle çıkmayı denedik. Yolun başlangıcı güzel devam edebileceğimiz hissi uyandırdı ve biz devam ettik. Biraz ileride küçük bir dere bu taşla karışık toprak yolu çamur haline getirdiği için çamura saplandık. Biraz uğraştık ama çıkaramadık. Sonra yoldan gelen tomruk kamyonundaki adamlar arabaya el attılar ve iktirdiler. Arabamızı çamurdan kurtardık. Biz geri dönmeyi düşünüyorduk ama devam edin çıkarsınız deyip yüreklendirdiler. Devam ettik. Yollar cidden bozuk. Taşlar aracınızın altına sürtmesin diye çok uğraş veriyorsunuz. Bütün bu emeğimizle 2400 metre yükseklikte 50 haneli Gito yaylasına çıkmayı başardık. Açtık masamızı, kahvemizi yaptık, manzarayı seyredip dinlendik.

Sonra masamızı kapattık ve yaylada yürüyüş yaptık. Güzel bir salıncak yapmışlar. Vadiye, dağlara doğru gözünüzü açıyorsunuz. Salıncak için sıra bekleyenler oluyor. Eğer konaklamanızı burada yapmıyorsanız, para verip sallanmak için sıraya geçiyorsunuz.

Gito Yaylasında Konaklama

Konaklama yapabileceğiniz Koçira Pansiyon, Kaçkar Dağ Evi, Gito Konak gibi seçenekler mevcut. Yazın gittiğinizde bile yaylalarda soba yanıyor. Yanınızda uzun bir şeyler bulundurun.

 

Badara Yaylası

badara yaylası
Badara Yaylası

Badara yaylası Gito’ya göre daha küçük bir yayla. İçerisinde minik bir gölü var. Geniş düzlüğü sebebiyle günübirlik turlarla gelenler burada tulum çalarak grupları eğlendiriyorlar. Biz de onlardan birine katıldık.

Küçük iki işletme var. İnsanları samimi ve sıcak. Atlas uyuduğu için, bu işletmelerden birine oturup çayımızı içtik. Salıncak burada da var. Gito’daki gibi ücret ödemeden sallandık.

Badara yaylasından, Kaçkarların görkemli dağlarını görüp “Vay be” diyebilirsiniz. Hemen karşısında Gito yaylası var. Onu da görebilirsiniz.

 

Pokut Yaylası

pokut yaylası
Pokut Yaylası

Gito ve Badara’ya çıktıktan sonra aracımızla yaylalara çıkmanın zor olacağını görmüş olduk. Yaklaşık 2 hafta sonra arabamıza alt takım bakımı ve lastik değişimi yaptırmak zorunda kaldık. Yaylalar için mutlaka 4×4 aracınızın olması şart.

Pokut yaylası için Şenyuva’ya aracımızla gelip park ettik. Pokut yaylasının çıkış yoluna yavaş yavaş yürüdük. Bir taraftan yukarı yaylaya çıkan araçlara otostop çekiyoruz, bir taraftan da yürüyoruz. Biraz bekledik, yağmur başladı. Bir aile durdu, aldı bizi. Rizeli olmalarına rağmen ilk kez çıkıyorlarmış. Dönüşümüzü düşünmeden atladık arabaya. Yollar çok sisliydi. Bizi arabalarına alan aile Pokut’a kadar çıkıp, görmekten vazgeçip geri döndüler. Sisten bir şey göremeyeceğiz sanırım dedik. Pokut’un o güzelim manzarasını görecek şekilde bir pansiyonun banklarına oturup kahvemizi içtik. Çok ıslandık. Ama keyfi her şeye değer. Sis sürekli dolaşıyor, arada geçiyor hemen fotoğraf çekiliyoruz. Sonra tekrardan sisler içerisinde kalıyoruz. Bulutların üstündeymişcesine.

Dönüş için yola koyulalım dedik. Başladık yürümeye. Pokut’tan dönen bir aile daha aldı bizi. Sağolsunlar bizi almak için sıkışmak durumunda kaldılar. Onlardan Gürcistan rotamız için tavsiyeler aldık. Mestia, Borjomi’yi onlar sayesinde keşfettik. Şenyuva’ya vardığımızda ayrıldık. Yaylalara kucağımızda 3,5 yaşındaki oğlumuzla otostop yaparak da çıkabileceğimizi keşfettik.

Pokut Yaylasında Konaklama

Pokut yaylasında çadır kurabilirsiniz. Aynı zamanda konaklama yapabileceğiniz pansiyonlar Pokut Doğa Konuk Evi, Pokut Orion Boutique Hotel, Pokut Inn Doğa Evi seçenekler arasında.

 

Sal Yaylası

Pokut ve Sal yürüme mesafesinde birbirine yakın iki yayla. Sal yaylasında çadır kurmak yasak. Pokut ve Sal yaylasının yolu, Gito ve Badara yaylalarına göre daha kötü. 10 kmlik bir yolu 1 saatte alıyorsunuz.

 

Tar Deresi Bulut Şelalesi

tar deresi bulut şelalesi
Tar Deresi Bulut Şelalesi

Ayder’e doğru giderken yol üstünde. Girişte bilet ofisi var. Giriş fiyatları makul. Tar Dersi Bulut Şelalesi’ni görmek için yaklaşık 2 kmlik bir patika yoldan yürüdük. Yolu düzgün. Ormanın içinde birçok bitki çeşidine şahit olarak yürüyorsunuz. Yolun sonunda çok güzel bir manzara sizi bekliyor. Hava durumuna bakmaksızın yanınıza şemsiye alın. Yağış bir oluyor bir olmuyor.

 

Ayder Yaylası

Ayder
Ayder

Ayder yaylasının girişinde milli park için belli bir ücret ödüyorsunuz. Yaylalar arasında ulaşımı en kolay yayla. Yolu asfalt ve düzgün. Uygun fiyatlı konaklama seçenekleri de mevcut, pahalı seçenekler de var. Biz günübirlik uğradık. Her tur firması mutlaka uğruyor buraya. Diğer yaylaların havasından çok farklı. Pikniğe gelmiş gibi hissettik. Çok kalabalık. Salıncakların oradaki tepeye çıkıp, yere hasır serdik. Kamp ocağımızda kahvemizi pişirdik. Kafelerde ciddi anlamda fiyatlar yüksek. Biz kahvemizi içerken, Atlas tepeden yuvarlanma oyunu oynadı.

Ayder yaylasının yüksekliği 1350 metre. Gelintüyü Şelalesi çok güzel. Ayder yaylası, diğer yaylalardan farklı. Ulaşımı kolay olması kalabalıklığa sebep olmuş. Kalabalık olunca doğal görünüm bozulmuş.

Ayder yaylasından devam ettiğinizde Huser ve Avusor yaylasına çıkıyorsunuz. Ayder yaylasından dolmuş tarzı minibüsler Kavrun ve Avusor yaylasına götürüyor.

 

Çat Vadisi

Çat Vadisi Çilanç Köprüsü
Çat Vadisi Çilanç Köprüsü

Kaçkar’ın en sakin ve geniş düzlüğünün bulunduğu yer. Çamlıhemşin girişinden uzakta, çadırda kalabileceğiniz sakin bir vadi. Pansiyonda da konaklama seçenekleri mevcut. Çat Vadisi’nde Çilanç Köprüsü’nün orada masamızı açıp akşam yemeğimizi yedik.

 

Elevit – Trovit – Palovit Yaylası

elevit
Elevit Yaylası yolunda

Çat Vadisi’nin devamında görebileceğiniz 3 yayla. Tur firmalarının götürdüğü yerler arasında değil. Diğer yaylalara göre turistin en az uğradığı yaylalar. Elevit yaylasına çıkma denemesi yaptık ama bizim için yolların taşlı topraklı olmasından ziyade çamurlu oluşu daha büyük sıkıntı oluşturdu. Yollar çamurlu olduğu için, yolun belli bir yerinden geri döndük. Dönüş yolumuzda Elevit Deresi’nde balık tutanları görünce arabamızı kenara çektik. Ormanın içerisine doğru yürüdük. Karşımızda masallardaki gibi bir doğa vardı. Hayran kaldık.

Elevit’ten devam edip Trovit yaylasını görebilirsiniz. Trovit yaylasından da devam ettiğinizde Palovit yaylasına gidersiniz. Bu üç yayla aynı rota üzerinde.

 

Huser Yaylası

Bulut denizi Huser yaylası. Huser yaylasında bulutların üzerinde oluyorsunuz. Avusor ve Huser yaylasının çıkış yeri aynı noktadan başlıyor. Belli bir yerde yol ikiye ayrılıyor. Yolun diğer ucu Avusor yaylasına gidiyor. Aracımızla bu yol ayrımına kadar çıktık. Huser yaylasına gidemedik. O gün şansımıza yolda iş makinesi kalmış. Öyle olunca rotamızı Avusor yaylasına çevirdik.

 

Avusor Yaylası

Aracımızla belli bir yolu çıktık. Ama yolları kötü olduğu için daha fazla ilerleyemedik ve arabamızı park edip, otostop şansımızı denemek istedik. Diğer yaylara giden insan sayısı fazla olduğu için otostop şansımız daha yüksekti. Avusor için yarım saatten fazla bekledik. Artık beklemekten tam vazgeçecekken kamyonet durdu. Durdu durmasına ama tek boş yer açık kasası. Atladık o açık kasaya. Kucağımızda Atlas uyurken bindik. Zıplaya zıplaya gittiğimiz yolculukta  helak olduk ama çok güldük. Avusor’a yakın bir yerde indik, kamyonet başka bir yere gidecekmiş. Bizi öndeki araca aktardı. Muhabbet sonucunda öğrendik ki akraba ziyaretine gelmişler ve birkaç saat sonra döneceklermiş. Biz de sakıncası olmazsa birlikte dönmeyi teklif ettik. O birkaç saatte yaylayı gezeriz dedik ama sis o kadar çoktu ki göz gözü görmüyordu. Mecbur bizi alanların işlerinin bitmesini oracıkta bekleyeceğiz diye düşünürken, bizi teyzelerinin yayla evine götürdüler. O yayla evi sıcacıktı. Soba yanıyordu. Sağolsunlar muhlama yaptılar, çay demlediler. Böylesine güzel bir otostobu daha öncesinde yaşamamıştık.

Avusor yaylasından 1 saatlik yürüyüşle buzul göllerine çıkabiliyorsunuz. Biz hava şartlarından bir yere kıpırdayamadık ama ileride yapmak için not aldık.

avusor
Avusor Yaylası

2 Günlük Tur Seçenekleri

Trabzon’a uçakla geldikten sonra Rize Çamlıhemşin’e geçip ilk gün Şenyuva, Fırtına Deresi, Zil Kale, Palovit Şelalesi, Gito ve Badara yaylalarını görebilirsiniz.

2.Gün Pokut ve Sal yaylaları, Ayder yaylasını görebilirsiniz.

Rize’nin Yaylalarında Ne Yenir?

muhlama
Muhlama

Kesinlikle Muhlama yemelisiniz. Biz birkaç defa yedik. Her elden çıkan lezzet farklı oluyor.

Yaylalarda içilen çaylar havasından mı yoksa suyundan mı nedir çok güzel oluyor.

Diğer lezzetler şunlar; Laz böreği, hamsili pilav, sütlaç, etli kuru fasulye.

GALERİ

 

 

Bu gezilerimiz de ilginizi çekebilir

"Rize’de Gezilecek Yerler" Hakkında Düşünceler

  1. Ayberk

    Keyifli bir yazı olmuş

    1. Geziverdik

      Teşekkürler Ayberk

  2. Cokgezentiramize

    Keyıfle okudum ve anılarımı tazeledım canım rıze cok severım ve cok özlemısımtım elınıze kalemınıze saglık

    1. Geziverdik

      Beğenmene sevindik Ramize

  3. Kuymak ve Muhlama nın arasındaki farkı hala anlayamadım 😀 Harika bir yazı ve fotoğraflar olmuş, emeğinize sağlık. Bakalım ne zaman hangi HES, MES yada nükleer enerji santraliyle buraları da mahfedecekler, heyecanla takip ediyorum…

    1. Geziverdik

      Kuymak ve muhlama aynı aslında. Sadece yöresel olarak ismi değişiyor.

  4. Sinan

    Çok güzel bir yazı olmuş. Tebrikler.

    1. Geziverdik

      Teşekkürler Sinan

  5. Semra Şengül

    Kıymetcim çok güzel olmuş doğa harikası yerler bende gerçekten çok görmek istiyorum oraları birgün giden herkese rehber olacak bilgiler bilgilerin için tesekkur ediyoruz sevgiler🤗🤗❤️❤️🏵️🏵️

    1. Geziverdik

      Teşekkürler Semra ablacım, sevgiler

  6. Yiğit

    Bilgiler okadar verimli okadar güzel açıklanmış ki göz gezdirdim okudum rizeye gitmeden şartlarının birkaçını öğrendim mutlaka okuyun göz gezdirin yazılara🤗🤗💯💯😍😍❤❤ çok güzel olmus🌹🌹

    1. Geziverdik

      Çok teşekkürler Yiğit

Bir Yorum Bırakın