Hamsilos KoyuGeziverdik Türkiye 

Sinop’ta Gezilecek Yerler

Bu yazımızı sosyal çevrenizle paylaşın...

Sinop’ta 2 gün kaldık. Türkiye’nin kuzey ucu İnceburun’u lise yıllarımızdan beri merak ediyorduk. Sinop’a geliş amacımız aslında İnceburun’du ama Sinop’ta çok daha fazlasını bulduk. Kesinlikle Karadeniz rotanıza eklemelisiniz. Diğer karadeniz illerinden çok farklı, merkezdeki sahil şeridinde gezerken sanki “İzmir’in bir ilçesine gelmiş kadar olduk” dedik.

İlk olarak Sinop Aşıklar Sahili‘nde dondurmalarımızı yerken küçük bir yürüyüş yaptık. Atlas parkta oyunlar oynadı. Ertesi sabah kaldığımız yere yakın Sinop Kalesi vardı, gezmeye oradan başladık. Denizin etkisiyle yıkılmış ve yıpranmış olan kalenin bir burcu ziyarete açık. Burcun tepesinde kafe var. Sıcaktan bunalıp ufak bir mola için soğuk bir şeyler içmeye oturduk. Gündüz saatlerinde çok hareket yok ama yaz akşamlarında canlı müzik oluyor. Çocukla biz gidemedik ama gitmeyi düşünenler için notlarımızı yazıyoruz. Sayfanın sonundaki Galeri bölümünde kafenin fotoğrafını ve kalenin merdivenlerini görebilirsiniz. Ayrıca kalenin karşısındaki teknelere kişi başı 10₺ vererek adanın etrafını turlayabilirsiniz. Tur yaklaşık 45 dakika sürüyor. Biz araçla keşfetmek istediğimiz için tekneye binmedik.

Sinop Kalesi

2.durağımız ve herkesin merakla gezmek istediği yer Tarihi Sinop Cezaevi. Kaleden 750 metre mesafede olduğu için yürüdük. Sinop merkezde araca ihtiyacınız yok. Merkezdeki her yer için yürüyebilirsiniz. Tarihi Ceza Evi, zamanında Sinop Kalesinden çevrilmiş. Ve içeriye girer girmez “Neler yaşanmış buralarda kim bilir?” diye düşünmeden edemiyor insan. Giriş ücreti müzekart ile ücretsiz, eğer kartınız yoksa 2019 güncel fiyatı 6₺. 

Cezaevi mahkumların isyanı sonucu 1979 yılında yanmıştır. Sabahattin Ali, Kerim Korcan, Osman Deniz, Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Zekariye Sertel cezaevinde atan ünlüler arasındadır. Uzun yıllar hapishane olarak kullanılmış ve 1999 senesinde Kültür Bakanlığı’na verilmiş. 

Tarihi Sinop Cezaevi

Tarihi Sinop Cezaevi’nde yatan en ünlü mahkum Sabahattin Ali. Yatma sebebi dönemin cumhurbaşkanına hakaret. İnternette Atatürk’e yazdığı şiiri bulabilirsiniz. Tarihi Sinop Cezaevi’ni gezerken 3. Kısım avlusuna geldiğinizde  kulaklarınıza gelen “Aldırma Gönül” müziği eşliğinde, Sabahattin Ali’nin 1932-1933 yılları arasında yatmış olduğu 2. kattaki koğuşunu gezerken duygularınıza hakim olmak güçtür. Duvarlarda Sabahattin Ali’nin şiirlerini görürsünüz. 1933 yılının Ekim ayında cumhuriyetin 10.yılındaki aftan yararlanarak çıkmıştır.

Sabahattin Ali’nin Koğuşu

Sinop Tarihi Cezaevi’nde çekilen diziler: Köpek, Parmaklıklar Ardında, Tatar Ramazan, Esir Şehrin Gözyaşları
Sinop Tarihi Cezaevi’nde çekilen filmler: Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz, Pardon, Bizim Hikaye

Atlas’ın öğle uykusunda arabayla yarım adayı turlayalım dedik. Açık deniz olan taraflardaki denizden ziyade aşıklar parkını takip eden yolda biraz ilerlerseniz denize girilebilecek plajları görürsünüz. Yerleşim olmayan tarafında manzara süper.

Sinop yarım adasının yerleşim olmayan tarafı

Sinop merkezde gezilecek yerleri bitirip rotamızı lise yıllarımızdan beri merak ettiğimiz İnceburun‘a çevirdik. İnceburun yolları asfalt ama son 10 km’si bozuk. Sona geldiğinizde deniz feneri göreceksiniz. Buraya aracınızı ücretsiz park edebilirsiniz. Kafe / tesis tarzı bir yer mevcut değil, gidip doğayla sakin bir şekilde baş başa kalıyorsunuz. Fotoğraf çekilirken zaman geçiyor bir şekilde. Türkiye’nin kuzey ucu kesinlikle görülmeye değer bir yer.

Türkiye’nin en kuzeyi – İnceburun

İnceburun’da sakince vakit geçirip Sinop merkeze geri dönüşümüzde Hamsilos Koyu‘na uğradık. Hamsilos Tabiat Parkı‘na giriş ücreti olarak 14₺ ödedik (2018). Bizce çadır kurmayacaksanız giriş yapmanıza ve bu parayı vermenize gerek yok. Hamsilos Koyu’nu girmeden yandan da görüp gezebiliyorsunuz. Çadır için 60₺ ödeniyor, girerken çadır kuracağınızı söylerseniz ayrıca giriş ücretini vermenize gerek kalmaz. Sıcak su, elektrik yok. Ayrıca tuvaletler de paralı. Hamsilos taraflarında / yolunda çok fazla çadır alanı var. Couchsurfing ile kalacak yer bulamasaydık bu alanlardan birinde çadır kuracaktık.

Hamsilos Koyu

Vaktiniz varsa yolunuza Erfelek Tatlıca Şelaleleri’ni ekleyin. Erfelek Şelaleleri Gürleyik Deresi üzerinde irili ufaklı toplamda 28 şelaleden oluşmaktadır. Ama tabi biz hepsini göremedik.

Erfelek Şelaleleri

2.şelalenin sularında, çamurlarında oynadık. Bütün şelaleleri görmek için tırmanmayı düşünüyorsanız ayağınızdaki ayakkabı/sandalet suya girebileceğiniz şekilde olmalı. Ayıca kıyafet konusunda da ıslanabilirsiniz bunları göze alarak yedek kıyafet bulundurmanız faydalı olabilir. Erfelek Şelalelerine otomobil giriş ücreti 15₺, şahıs girişi ise 5₺ (2019). Biz aracımızı dışarı bırakıp kapıya kadar çok az yürüdük ve 2 kişi ücreti ödedik. Hemen girişte yemek yiyebileceğiniz, bir şeyler içebileceğiniz alanlar mevcut. Fiyatları ortalama. Mesela gözleme 10₺, köfte ekmek 10₺, köfte porsiyon 20₺, çay 2₺, Türk kahvesi 7,5₺ (2018 fiyatları). 

Erfelek Şelaleleri girişteki yemek alanı ve ilk şelale

Şelalelerin sayısı fazla olduğu için oluşturduğu enerjiyi köy halkı kullanmak istemiş ve yıllar önce 2 tane su değirmeni yapılmış. Bu su değirmenleri teknolojik gelişmelerin gerisinde kalınca da kaderine terk edilmiş durumda.

Erfelek Şelaleleri girişteki su değirmeni

 

Nerede Kalınır?
2018 yılında İzmir’den çıktığımız road trip’te çoğu zaman Couchsurfing kullanarak konakladık. Couchsurfing ile kalacak yer bulamadığımızda yolda denk gelen yerlerde çadır kurduk. Sinop’ta bize evini açan Mustafa’ya çok teşekkür ederiz.

Couchsurfing kaldığımız yer

 

Ne Yenir?
Merkezdeki Aşıklar Sahili’nde Teyze’nin Yeri Mantı Salonu var. Fiyatı ara sokaklardaki mantıcılara göre biraz yüksek ama cevizli mantıyı ilk kez burada yedim. Eğer sadece tadımlık olsun fazla para ödemeyeyim derseniz yarım porsiyon alabiliyorsunuz. Mantıları normalden iri. Tadı ve hizmet hızı süperdi.

Teyzenin Yeri Mantı Salonu

Ayrıca merkezdeki Köşk Pastanesi’nde İzmirliyseniz veya İzmir’de yaşadıysanız özlemini duyabileceğiniz boyoz var. Kendileri yapıyormuş.

Gezentilikle kalın.

GALERİ

Bu gezilerimiz de ilginizi çekebilir

Bir Yorum Bırakın