Nasir al-Mulk Mosque shirazAsya Geziverdik İran 

Şiraz’da Gezilecek Yerler

Bu yazımızı sosyal çevrenizle paylaşın...

Yezd’den gelirken yol üstündeki Pasargad şehrindeki Pasargad Antik Kenti‘ne uğradık. Kral mezarını görünce, bunun küçüğünü gördüğümüzü hatırladık. Aynı mezarın küçüğü İzmir Eski Foça’ya giderken Pers Mezar Anıt’ı görebilirsiniz. Mezar ve diğer yapıların mesafesi fazla olduğu için golf arabalarıyla gezmek mümkün. I.Darius’un MÖ 522 yılında tahta geçmesinden sonra hanedanın yeni başkenti Pasargad’tan Persepolis’e taşınmış. Yol yorgunu olduğumuz için mezarı görüp yolumuza devam ettik.

Pasargad

Siraz’da 4 gün couchsurfingten konuştuğumuz bir ailenin yanında kaldık. 5 yaşında Yasin adında çocukları vardı. Atlas için çok iyi oldu, birlikte oynadılar. Şiraz’a varışımız akşamüstünü buldu. Akşama doğru bizi misafir eden aile ve onların anne,baba, kardeşleriyle birlikte luna parka gittik, çimlerde oturup akşam yemeğinde hamburgerlerimizi yedik. Ertesi gün resmi tatil günü olan Cuma’ya denk geldiği için, büyük aile olarak (anneler,babalar, kardeşler, eşleri, çocukları…) gidecekleri pikniğe gelmek isteyip istemediğimizi sordular. Amacımız anı biriktirmek olduğu için seve seve kabul ettik. Şehirden yaklaşık 1 saat uzaklıktaki bağ evine gittik. Bizim piknik alanları gibi bir yer değildi. Kişiye ait bir mülkün içinde meyve ağaçları, bahçe, yüzme havuzu, gölge alan sağlayacak üstü kapalı düzlükten oluşan çok hoş bir alanda pikniğimizi yaptık. Yemek sonrası erkeklerin çoğu uyudu, kadınlarda havuza girdiler. Çocuklar suyla oynadılar. Atlas’ın öğle uykusuna denk geldiği için havuz kısmını kaçırdı. Bugünü de akşam ettikten sonra yarın nereden başlayacağımızı düşündük.

Şiraz’da bizi misafir eden aile

Kaldığımız ev Eram Garden‘a (Cennet/İrem Bahçesi) 400 metre yürüme mesafesindeydi. İrem Bahçesi’nin dışından dolandık. İran’da o kadar çok bahçe gördük ki canımız istemedi açıkçası.

Evden yürüyerek Vekil Cami’nin oraya kadar yürüyelim hem Şiraz sokaklarını görmüş oluruz dedik ama Atlas’ın öğle uykusu gereği İran’ın yaz sıcağında da kendimizi çok yormak istemediğimizden Ferdowsi Cafe‘ye oturduk. Turistlerin geldiği çok hoş bir kafe, tavsiye ediyoruz (Google haritalardaki adresi: Fars Province, Shiraz, District 1, Ferdowsi St, No. 194, İran) Ferdowsi’yi İran’da çok duyacaksınız (ferdowsi caddesi, kafesi, sokağı, dükkanı…). Biz onu Firdevsi olarak biliyoruz. Firdevsi, Divan edebiyatından etkilenmiş İranlı bir şair.

Ferdowsi Cafe – Atlas öğle uykusundayken bizde kahve keyfi yaptık 🙂

Yol üstünde Kerimhan Kalesi‘ni gördük. Kalenin surlarının dört köşesinde dört tane burç bulunuyor. Bu burçlardan biri eğik duruyor. Eğikliği çok kolay fark ediliyor.

Kerimhan Kalesi

Atlas uyandığında yemek saatimiz yaklaştığı için kendimizi Vekil Çarşı‘sına attık kendimizi. Vekil Çarşı’sı da İran’ın diğer şehirlerindeki çarşılara benziyordu. Sokakların nereye çıkacağını bilmeden dolaşıp durduk. En sonunda bir yer bulup oturduk. Yemek faslı da bitti ve Vekil Cami’ye gittik. Vekil Cami‘nin çiçek desenli çinilerine, burgulu sütunlarına ve simetrik mimarisine hayran kaldık. Girişte vereceğiniz ücreti ve ayırdığınız zamanı hak ediyor.

Çiçek desenli çinileriyle Vekil Cami – Onur ve Atlas
Burgulu sütunları fotoğraflamaya doyamadık
Vekil Cami’nin çiçek motifli çinileri

Cami çıkışında sizi Persepolis’e götürüp gezdirecek birkaç adama denk gelebilirsiniz. Taksi tarifesinden daha uyguna bulduk ama şansımızı otostop yaparak denemeye karar verdik. Cami’nin hemen yanında Vekil Hamamı yer alıyor. Hamamın girişine kadar girdiğinizde kafanızı çevirdiğinizde hamamın müze kısmını biraz olsun görebiliyorsunuz. Hamama girmektense biraz serinlemek için dondurma alıp hamamın dış duvarlarına oturup etrafı seyrederek dondurmamızı yedik.

Vekil Hamamı

Dondurmamız bitince Snapp uygulamasıyla çağırdığımız taksiye 3 lira vererek Hafız’ın mezarına gittik. Hafızı Şirazi, İran edebiyatının en büyük şairlerinden biridir. Şiraz’da doğmuştur. Hafızın mezarı, yazın geç saatlere kadar açık. Bahçenin dışından mezarının olduğu yeri görüp, yolumuzu Kuran Kapısı’nın olduğu rampaya çevirdik.

Hafız’ın Mezarı

Kuran Kapısı‘na Şiraz’da vaktiniz varsa, akşamları yapacak bir şey bulamazsanız gelinebilecek bir yer. Kuran Kapısı, günümüzde kentin tarihi eserlerinden biri olarak kabul edilen Şiraz’daki antik döneme ait kapılardan biridir.

Kuran Kapısı

Ertesi gün erkenden kalıp Nasır el-Mülk Cami‘sine geldik. İçerisindeki pembe vitraylardan dolayı “Pembe Cami” olarak da anılıyor. Eğer vitrayların ışık gösterisini izlemek istiyorsanız, sabah 07:30’da açılan camiye erkenden gelmelisiniz çünkü saat 10’dan sonra görsel şölen azalıyor. Sabah bu ışıkların görsel şölenine yetişmek için snapp uygulamasıyla taksi çağırdık 5 liraya getirdi bizi. Ve iyi ki de erkenden gelmişiz diyoruz. Camiye girdiğinizde vitraylardan geçen ışıklara mı baksak, biz mi fotoğraf çekilsek yoksa çekenlerin mi fotoğrafını çeksek bilemedik.

Nasır el-Mülk Cami
Nasır el-Mülk Cami diğer adıyla Pembe Cami

Camide gördüklerimiz karşısında büyülendikten sonra snapp ile bir daha taksi çağırıp 3,5 TL’ye Kuran Kapısı’nın oraya gittik. Snapp ile taksi çağırmak gerçekten uygun. Benzin çok çok ucuz, litresi 80 kuruştu (2017 ağustos). Kuran Kapısı’nın oradan Persepolis Antik Şehri’ne otostop çekerek gitmeye karar verdik. Persepolis’i diğer yazımızda ayrı bir başlıkta anlatacağız. Persepolis’i okumak için tıklayınız.

Gezentilikle kalın.

GALERİ

Bu gezilerimiz de ilginizi çekebilir

Bir Yorum Bırakın