ColosseumGeziverdik İtalya 

Roma’da Gezilecek Yerler

Bu yazımızı sosyal çevrenizle paylaşın...

Bizim için her şeyin başlangıcı İtalya oldu. Evlendik ve balayında 5 yıldızlı oteller yerine hayatımızda yapmadığımız bir şeyi yapıp sırt çantalarımızı alıp canımızın istediği bir yere tursuz gidelim dedik. Birkaç ülke isminden İtalya’da karar kıldık. İtalya gezi rotamız için buraya bakabilirsiniz.

Yurt dışına ilk çıkışımız elbet acemiliklerimiz oldu. Bunları daha sonraki gezilerimizde en alt seviyede tutmaya özen gösterdik. Gezmenin tadına varınca, hobimiz oldu ve hamilelikte, bebeğimiz olduktan sonra da gezilerimize devam ettik.

Roma’da toplamda 5 gün kaldık. Aslında 3 gün yeterli ama ilk gün kalacağımız yeri bulma, yerleşme işlemleri sürer diye 4 gün verdik Roma’ya, kalan bir günde de günübirlik Napoli ve Pompei’ye gittik. Ayrıca Vatikan’ı gezmek 1 gününüzü alıyor.

İtalya’da özellikle Roma’da motosiklet ve Smart arabalar çok fazla var. Biz metro, tren, otobüs, tramvay gibi toplu taşıma araçlarını kullandık hep. Ulaşım ücretlerini toplayınca eğer 2 kişiyseniz uzun vadede motosiklet ya da iki kapılı smart’ı kiralamaya vereceğiniz para hemen hemen aynı, hatta kiralamak daha uyguna gelebilir bile.

Havaalanından inince Roma Pass alacağımız bir ofisi bulduk. 3 günlük Roma Pass’ın avantajlarından birkaç tanesi şöyle: 3 gün boyunca metroya ücretsiz bindik. Colosseum’a girişte hiiiiç sıra beklemeden ve ücret ödemeden giriş yaptık, inanılmaz bir kuyruk vardı ve bunun gibi müzelere, tarihi yapılara ücretsiz ve sıra beklemeden giriş yaptık. Ayrıca ücretsiz harita ve şehirdeki bazı restaurant ve kafelerde indirim yakalama şansınız olabiliyor. Roma Pass’ın 2 günlük veya 3 günlük seçenekleri mevcut. Güncel fiyatlarına buradan bakabilirsiniz.

Roma Pass

Termini:

Roma’da kaldığımız yer Termini’nin yakınındaydı. Termini, Roma’nın en önemli tren istasyonu. Buradan diğer bölgelere, şehirlere ve uluslarası tren yolculuğu yapacaklar için ana istasyondur.

Termini

Roma’da her yer heykel, mimari, çeşme ve sanat. İnanılmaz büyülüyor insanı. Sokaklarında gezerken, müzede bir eseri incelerken, aşk çeşmesine para atarken yanınızda birden bir Türk belirebilir 🙂 Gün içinde birçok Türk’e denk geldik.

Aşk Çeşmesi: (Fontana di Trevi):

Roma’nın en büyük ve en meşhur çeşmesidir. Bizde getirdiğimiz 10-25 kuruşlarla dilek dileyip suya attık. 1762 yılında tamamlanmış ve ortada iki Triton’un ( Belden yukarısı insan belden aşağısı balık şeklinde ayakları at ayağına benzeyen bir deniz tanrısı) çevrelediği Neptün yer alıyor. Tritonlardan biri huysuz deniz atını diğeri de sakin bir deniz atını sürmektedir.

Aşk Çeşmesi - Fontana di Trevi
Aşk Çeşmesi – Fontana di Trevi

Kolezyum – Colosseum:

Roma’nın sembollerinden biridir. Roma’nın en büyük anfiteatrı İS 72 yılında yapımına başlanmış. Burada dövüşler yapılıyormuş. Zemini vahşi hayvanlar için kafeslerle kaplıymış. Herkes sınıfına göre otururmuş. Yüksek iç koridorları var. Gördüğümüz yapı karşısında büyülendik.

KOLEZYUM
KOLEZYUM – COLOSSEUM

Constantinus Takı:

Kolezyumun hemen yanında yer alıyor. Constantinus’un kazandığı savaşın sonrasında anısına yapılmıştır.

Constantinus Takı
Constantinus Takı

Kolezyumun yanında Palatine  ve Roma Forumu var. Önce Palatine’i gezdik sonrasında Roma Forumu. Birbiriyle bağlantılı şekilde ilerliyorsunuz. Forumun çıkışında Capitoline Müzelerini gördük. Müzelerin çıkışında da Beyaz Pasta diye tabir ettikleri Vittorio Emanuel Anıtı var.

Palatine:

Bir zamanlar burada Aristokratlar ve imparatorlar yaşarmış.

Palatine
Palatine – Stadyum / imparatorluk sarayına ek olarak yapılmış

Roma Forumu:

Forumun içinde bankacılık ve iş merkezi, kiliseler, çan kulesi, zafer takı, Vesta Bakireleri Evi, Bazilika, Tapınaklar, heykeller var. Gezmesi gayet keyifli, yukarıya doğru hafif bir tırmanışın ardından forumun tamamına yakınını gören bir manzarayla karşılaşıyorsunuz.

Roma Forumu
Roma Forumu

Capitoline Müzeleri:

Palatine ve Roma Forumu’n ardından seri yürüyerek bu müzelere ulaşabiliyorsunuz. Müzelerde Yunan ve Roma heykelleri, sanat eserleri  var. Michelangelo, Bernini gibi ünlü sanatçıların eserlerini görebilmeniz mümkün.

Capitoline Müzeleri
Capitoline Müzeleri – Arkamızda meydanda İmparator Marcus Aurelius heykelinin bir kopyası var

Müzelerden doğru yürüdüğümüzde Beyaz Pasta’nın olduğu kavşağa çıktık. Beyaz Pasta olarak tabir edilen yapının adı: Vittorio Emanuel Anıtı. 1911 yılında Birleşik İtalya’nın ilk kralı II.Vittorio Emanuel’in şerefine yapılmış.

Vittorio Emanuel Anıtı - Beyaz Pasta
Vittorio Emanuel Anıtı – Beyaz Pasta

Roma’da gezerken sokaklarında, heykellerinde, mimarisinde, insanların hayat doluluğunda sarhoş olup gidersiniz. Her sokağı ayrı güzel, sürekli gezmek istersiniz, dur şu sokakta ne var dersiniz. Gezerken kulağınıza hoş bir melodi gelebilir veya ufkunuzu açacak çeşmelerinin ince işliğine hayran kalabilirsiniz.

Roma
Roma’da müşteri bekleyen taksici trompet çalarken

Pantheon:

Pantheon çevresi çok hareketli ve güzel. Restoran fiyatları pahalı geldi bize, o yüzden çeşmenin orada oturup çalan müzikler eşliğinde dinlendik. Pantheon’un arka tarafında Bernini’nin fil heykeli var, fil sırtında Mısır dikilitaşı taşıyor. Pantheon, bütün tanrıların tapınağı anlamına geliyor. Kubbesinde bir delik bulunur.

Pantheon
Pantheon

 

Pantheon'un önündeki meydan
Pantheon’un önündeki meydan

 

fil heykeli
Bernini’nin sırtında dikilitaş taşıyan fil heykeli – Pantheon çevresi

Navona Meydanı:

Roma’nın Barok meydanı olan Navona meydanı gayet gösterişli. Sanat eserleri satan kişileri meydanda bulabilirsiniz. Meydanda güzel kafeler var. Meydanın tam ortasında Bernini’nin barok çeşmesi yer alır.

Navona Meydanı
Navona Meydanı

İspanyol Merdivenleri – Piazza di Spagna:

Roma’nın en güzel yerlerinden biri. Merdivenlerde oturup, gitar çalıp şarkı söyleyen grupları dinledik, roma dondurmalarımızı yedik.

İspanyol Merdivenleri
İspanyol Merdivenleri

 

Roma dondurması
Roma dondurması

Roma’da Ne Yenir? Ne içilir?

Çok fazla çeşit tattık diyemeyiz. Her sabah kahvaltı yapma konusunda zorluk çektik çünkü cappuccino ve kruvasanın birçok çeşidinden birini yiyorlar. Alışmışız domates, peynir, zeytin, yumurta yemeye, gittik süpermarkete alışveriş yaptık, kaldığımız evin mutfağında kendimize kahvaltı hazırladık.

Tatlı olarak tramisu yiyebilirsiniz. İtalya’ya özgü bir tatlı. Roma dondurmalarına gelince, topu ülkemizdeki toplara göre fiyatı yüksek, külah seçenekleri mevcut, tatları bir harikaaa

Biz bol bol pizza ve makarna (pasta) yedik. Pizzayı ülkemizdeki gibi hayal etmeyin, bol malzemeli gelmiyor.

Akdeniz mutfağı hakim olduğu için bol bol yeşillikle çeşitlendirdik. Akşam yemeklerinde şarap içiyorlar. Ve öğle yemeği saatinde restoranlar kapalı oluyor. siesta saati, uyku vakti onlar için.

GALERİ

Gezentilikle kalın.

Bu gezilerimiz de ilginizi çekebilir

"Roma’da Gezilecek Yerler" Hakkında Düşünceler

  1. Şeyma

    Aynı geziyi gerçekleştirdik ve sayenizde cok güzel gezdik. Teşekkür ederiz 🙂

    1. Geziverdik

      Şeyma, ne mutlu bize ve size 😀 iyi gezmeler…

Bir Yorum Bırakın