MaldivesAsya Geziverdik Maldivler 

Maldivler – Huraa Adası

Bu yazımızı sosyal çevrenizle paylaşın...

Male başkent adasını gezdikten sonra Male’den 14:30’da kişi başı 22 MVR (2017 kuruyla 5 TL) ödeyerek Huraa adasına giden feribota bindik. Feribot, Huraa’dan önceki ada olan Mafushii adasına uğradı. Male’den Huraa’ya ulaşımımız feribotla 1.5 saat sürdü. Feribot derken bizim İzmir’de veya İstanbul’da çalışan feribotlar gibi düşünmeyin, onların yanında gerçekten vasat kalır ama uygun fiyata adamıza ulaşım sağladık. Feribotun en keyifli yanı birkaç resort adasını görerek gidiyorsunuz.

Adaya iner inmez hemen karşılama ekibimiz vardı. Finhiyaa hostelde konakladık. Bizi ineceğimiz yerden aldılar ve el arabalarıyla valizlerimizi hostelimize kadar taşıdılar. Çok sıcak bir karşılamaydı. Neye uğradığımızı anlayamadan odaya geçmiştik bile 🙂 Hostel sahibimiz Hüseyin 1 saat sonra bizi alıp golf arabasıyla adayı gezdirip anlatacağını söyledi. Male’nin inanılmaz sıcaklığında gezmekten yorulmuştuk, golf arabası bizce de çok iyi oldu. Adada ufak bir tur attık. Yerli halkın girdiği plajla bizim gibi turistlerin girdiği plaj farklıymış. Gireceğimiz plajı gösterdiler. Görür görmez vurulduk. Hayallerimizdeki beyaz kum ve turkuaz mavi denizi bulmuştuk. Sıra geldi bu denize kulaç atmaya. Ada turumuzda kumsalın yanı sıra cami, mezar, korunan tabiat ve yengeç alanı, futbol sahalarını, yemek ve kafe yerlerini de gösterdiler. Günün araba, tren, uçak ve feribot yolculuğunu kenara bırakıp güneşin batışını izledik.

Dhoni adını verdikleri tekneler
Huraa Adası – Maldivler

Ertesi güne enerji depoladıktan sonra yapacağımız tek şey var; güneşlenip kumsalın ve denizin tadını çıkarmak 🙂 Kahvaltımızı yaptıktan sonra bize ait olan plaja gittik. Atlas sahilde oyunlar oynadı, yürüyerek giden midye kabuklarını yakalamaya çalıştı ve incelemeye aldı. Su sıcacıktı, Çeşme’ye gelenler bilirler, Çeşme’nin suyu gibi sıcacıktı. Atlas’ın suya girmesi hiç zor olmadı. Güneşe özellikle dikkat etmek lazım hele ki Atlas için. Kremlerimizi unutmadık, bol bol süründük. Öğle saatinde hostele döndük. Atlas uyurken, Onur’da su altını görüntülemeye gitti. Birimiz Atlas’ın öğle uykusunda başında beklerken diğeri suyun altını ve adayı keşfe çıktı, bu işi dönüşümlü yaptık. Atlas uyanınca hep beraber yine denizin yolunu tuttuk.

Huraa Adası

Huraa adasından ve Maldivliler hakkında gözlem ve bilgilerimiz şu şekilde. Maldivliler çok sıcakkanlı insanlar. Özellikle Atlas adanın sevgilisi gibi oldu. Beyaz bebek epey aralarında ilgi çekiyor ve göze çarpıyor. Her dili konuşabiliyor çocuklar 🙂

Atlas’ın beyaz olmasını garipseyip birbirlerine bakıp masumca gülüştüler
Atlas adadaki en gencinden en yaşlısına kadar etkileşim halindeydi.
Yan komşumuzla yerel sandalyelerinde oturarak muhabbet ettik, bebeklerini sevdik, çocuklarla ilgili konuştuk.

Adadaki evlerin tamamı yer evi. 2 katlı evler çok çok azdı. Kaldığımız ada yerel halkın yaşadığı bir adaydı. Özellikle nasıl yaşadıklarını görmek istediğimiz için böyle bir yer seçtik. Ada halkı varlıklı değildi. Hayatımızdaki en iri yengeçleri burada gördük. Hatta uzaktan kocaman bir yengeç gördüğümüzde ‘ahaa tarantula mı bu’ şeklinde bir yorumda bulunduk 🙂 Adanın merak edilen fotoğrafları için sayfanın sonundaki Galeri bölümüne bakabilirsiniz.

Adanın meydanı. Hediyelik eşya satan ve butik tarzı dükkanlar var

Hüseyin bizi adadaki tuna balığının üretim yerlerine götürdü. Ve bu üretim yerleri hem Maldiv için hem de yurtdışı için tuna balığını kurutup, fırınlayıp satışını yapıyorlarmış. Balıkların iyi olanlarını yurtdışı satışı için başka bir yere ayırıyorlar. Güneşin altında kurutuyorlar, fırınlıyorlar ve kılçıklarını çıkarıyorlar. Tadına baktık ve çok sevdik. Atlas hele bayıldı. Balıklar açıkta kurutuldukları için üstlerine karasinekler, böcekler konuyor. Videoda da göreceğiniz gibi bu durumu temizlemek için kurumuş balığın dışını sıyırıyorlar.

Tun balıklaırnın üretim yeri
Tuna balıklarının kılçıkları çıkarılıp, fırınlanıyor. Video izlemek isterseniz buraya tıklayın.

Yerel bir tat olan hindistan ceviziyle tuna balığını denedik. Sevdik ve İzmir için hindistan cevizi ve vakumlu poşetlerde tuna balığı aldık. Önce hindistan cevizinden bir parça alıp ardından tuna balığını yiyorsunuz.

Yerel lezzet: Hindistan cevizi ile tuna balığı

Aniden bastıran yağmurları tropikal iklimin getirileri ve elbette yağmurda Atlas’la sırılsıklam olduk. Ama denize girip çıktığımız için adada geçirdiğimiz vakitte çok etkilenmedik.

Aniden sağanak şeklinde yağan yağmurda şans eseri yoldan geçen golf arabası aldı bizi 🙂

Adada Atlas’ın oynayabileceği çocuk parkı vardı. Öğleden sonraları hep oraya götürdük. Akşamüstü götürdüğümüzde çocuk parkında çocuklara denk gelemedik, sokaklarda kimseler yoktu. Herkes akşam ezanıyla evlerine gidiyor. Bir anda ezan sesi duyulduğunda toparlanıyorlar ve parkı hemen boşaltıyor çocuklar. Maldivlerde gün erkenden başlıyor (sabah 5 gibi) ve erkenden bitiyor (17 gibi). Çocukların çoğu parkın girişinde terliklerini bırakıyorlar. Evlere de terlikle, ayakkabıyla girmiyorlar. Çocuk parkındaki oyuncakların hepsi deniz mahsulü veya denizi anımsatan şeylerdi 🙂

Adadaki halk geçiminin çoğunu deniz ürünlerinden karşılıyor. Adayı gezerken – küçük bir ada- bir tane küçücük pastane,  yerel ve hindistan cevizi ağaçlarından ahşap ve sedef işçiliğinin yapıldığı bir marangozhane, küçük küçük birkaç bakkal gördük.

Bakkal – Huraa Island

Adadan ayrılırken geldiğimiz feribota sabah erkenden binip dönecektik planımız böyleydi ama adada kalışımızı biraz daha uzatmak adına akşamüstü saat 18’de kalkan otellere ait olan hız botunda kişi başı 20$’a yer ayırttık. Hız botlarına dolmuş misali biniyorsunuz, toplu olarak kişi taşıdığı için fiyatları diğer botlara göre uygun.

Aslında 1 gece daha kalabilirdik ama uçağımız ertesi sabah 10’daydı ve hem o sabah için denize güvenemedik ayrıca Atlas’la zor olabileceği kanısına vararak dönüş uçağımız için ulaşımın kolay olacağı Male’ye döndük. Son gece orada konakladık. Cuma günleri ülkede resmi tatil olduğu için, Cuma hariç diğer günler Male’den Huraa’ya 14:30’da ve Huraa’dan Male’ye 08:00’de kişi başı yaklaşık 2$’a (22 MVR) feribot var. Eğer feribot saatleri uymazsa otellerin hız teknelerine toplu bir şekilde biniliyor ve kişi başı 20$ verilebilir. Male – Huraa arası feribotla 1,5 saat sürüyor. Hız teknesi duraklarda bekliyor, o yüzden hız teknesiyle toplam süre 1 saati buluyor.

Sonuç olarak, Qatar Airways’ten üçümüz için uygun uçak bileti bulduk. Ve konaklamamızı resort adalarındaki resortlerde değil yerel bir adada oda tutarak yaptık. Konaklamamıza kahvaltı dahildi. Öğlen yemeklerini evin ortak mutfağında yaptık. Akşam yemeklerini de adadaki tek ve en güzel restoranda yedik. Bir akşam yemeği için oluşturduğumuz menümüzün fiyatları da şu şekildeydi; kırmızı et münüsü, balık menüsü, makarna, haşlanmış sebze, taze sıkılmış papaya sularımızla ortalama 20$ hesap ödedik. Atlas gitar çaldı, şarkılar söyledik, eğlendik.

Hepimiz için çok keyifli bir gezi oldu. Atlas’la sorunsuz geçen bir geziyi daha bitirmenin, güzel anılar biriktirmenin ve harika arkadaşlar edinmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Nasıl yetiştirirseniz çocuklar öyle alışıyorlar ki inanın onlar ortama daha kolay uyum sağlıyorlar. Bizim açımızdan da Maldivler’in fotoğraflardaki muhteşem yüzüyle birlikte oradaki yerel halkın yaşamlarını gözlemleyip, bilgilenmek ve onlara geçici bir süre dahil olup hem tatil hem de kültür turizmi yapmış olduk.

Maldives – Huraa

Gezimize ait bütçe kısmıyla ilgili bilgileri bu videodaki canlı yayın kaydını izleyerek edinebilirsiniz.

Gezentilikle kalın.

GALERİ

Bu gezilerimiz de ilginizi çekebilir

Bir Yorum Bırakın