büyük han lefkoşaAsya Geziverdik Kuzey Kıbrıs 

Lefkoşa’da Gezilecek Yerler

Bu yazımızı sosyal çevrenizle paylaşın...

Kiraladığımız aracı Girne Kapısı’nın oralara park ettik. Tam otoparka gidiyorduk ki bir araç park ettiği yerden çıktı. Otoparka gitmektense boşalan park yerine park ettik ve dönüşte camımızda ceza kağıdını bulduk 🙁 Meğer sarı çizgiyle çizilen alana park etmek yasakmış. Eski yerleşim yerlerinin olduğu Lefkoşa haricinde yeni yapıların olduğu diğer Lefkoşa’yı da gezmiş olduk 🙂 Cezayı erken ödemek istedik ve Belediye binasında işlem yaptırdık.

Lefkoşa’yı gezmeye ilk önce Girne Kapısı‘ndan başladık. Lefkoşa’yı çevreleyen Venedik surlarında giriş-çıkış için 3 kapı bulunuyor. Girne kapısı hariç diğer ikisi Rum kesiminde. Girne Kapısının yanındaki sur duvarları yıkılarak motorlu araçların girip çıkabileceği yol yapılmış. Girne Kapısını görmeye geldiğinizde, bu kapının yakınlarında şehri çevreleyen sur duvarlarının belli bir kısmını görebilirsiniz.

Girne Kapısı

Girne Kapısı’nın yakınlarında Dr.Fazıl Küçük‘ün heykeli var. Bende oluşturduğu anlam çok büyük. 2-4 yaşları arasında Kıbrıs’ta yaşadım. Babamın görevi buraya çıkınca bizimkilerde durmamış Kıbrıs’ı gezip birçok yerinde fotoğraf çekilmişler. Yıllar öncesinden ve günümüzden birkaç fotoğraf paylaşmak istiyorum.

Solda: 1990 yılında abimle birlikte dondurma yerken Sağda: 2017 yılında – 27 yıl sonra – sonra
Üstte: Ben 2 yaşında annemin kucağındayım, yanımda abim (1990) Altta: Atlas 2 yaşında benim kucağımda, yanımdaki annem (2017) Arkada Girne Kapısı

Girne Caddesi boyunca devam ettiğinizde Mevlevi Müzesi‘ni göreceksiniz. Mevlana Celaleddin Rumi’nin oğlu tarafından açılan tekke günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Müzenin açık olduğu saatlere denk gelemediğimizden bahçesini gezip devam ettik.

Mevlevi Müzesi

Mevlevi Müzesi’nin hemen yanında Dr.Fazıl Küçük’ün Müzesi var. Ücretsiz şekilde gezebiliyorsunuz. Fotoğrafları sayfanın sonundaki Galeri bölümümüzden bakabilirsiniz.

Girne Caddesi’nde devam ettiğinizde biraz ileri de bir meydan göreceksiniz. Bu meydanda, Venedik Sütunu‘nu veya Dikilitaş olarak bilinen bir sütun, Sarayönü Cami‘sini, Sarayönü Oteli‘ni göreceksiniz.

Atatürk Meydanı

Lefkoşa’nın çarşısının içerisinde girdiğinizde yerde mavi bir çizgi göreceksiniz. Bu mavi çizgiyi takip ederseniz, Rum sınır kapısına gidersiniz. Sınır kapısının hizasında yürürseniz birçok ev, dükkan ortadan bölünmüş durumda.

Sınır kapısına götüren yerdeki mavi çizgi ve sınır kapısı

 

Lefkoşa’nın tarihi dokusunun bozulmadan kalan sokaklarında dolaşırken Kumarcılar Hanı‘nı gördük. Bizim için sıcakta güzel bir mola oldu. Büyük Han’ın yakınlarında olan bu hanın içinde yöresel el işlerini, yöresel tatları bulabilirsiniz. İki katlı ve iç avlulu hanın 52 odası olmasına rağmen günümüze gelen orijinal oda sayısı 44’tür. Kumarcılar Hanı’nın restorasyonu 2016 yılında tamamlanmış.

Kumarcılar Hanı

St.Sophie Katedrali’nde doğru yürürken 1974 yılında Kıbrıs Gazisi olan Türkiye’den gelen bir ekiple karşılaştık. Yolda sohbetler ederek yürüdük. Büyük Han’a doğru geçiyorlardı. Couchsurfing üzerinden konuştuğumuz arkadaşımız Khaled’le katedralin orada buluştuk. Khaled Ürdün’lü bir öğrenci ve Kıbrıs’a üniversite okumaya gelmiş. Onunla Lefkoşa’nın içinde 2 saat kadar vakit geçirdik. Çok yardımcı oldu. Birkaç bilgiyi ondan öğrendik. Katedralin adı Osmanlılar zamanında Selimiye Cami olarak değiştirilmiş. Caminin görkemli bir yapısı var. Avlusunda birçok mezar var.

Selimiye Cami ve Couchsurfingten tanıştığımız arkadaşımız Khaled
Selimiye Cami

Selimiye Cami’nin yakınlarındaki Belediye Pazarını gezdik. Eski kapalı çarşının içerisinde el sanatları, sebze,meyve, kasap birçok şey var. Tarihi dokusu çok güzel.

Belediye Pazarı

 

Arkadaşımızla konuşup güzel bir mola için Büyük Han‘a geçtik. Han 1572 yılında yapılmış. İki katlı Han’ın avlusu  genişçe ve içerisinde birçok dükkan bulunuyor. Avlusunda Köşk mescidi ve hemen altında şadırvan var. Bu handa saatler geçirdik. Atlas kuşların peşinde koştu, çarşıda denk geldiğimiz Kıbrıs gazileriyle oyunlar oynadı. Han’ın merdivenlerinde, avlunun ortasında bulunan mescidin etrafında epey fotoğraf çekildik. Büyük Han, tarih ve kültür kokan bir yer. Vaktiniz varsa bir kahve içip, vakit geçiriniz, kesinlikle tavsiye ederiz.

Büyük Han – Köşk Mescidi ve şadırvan
Büyük Han
1974 Kıbrıs Gazileri ve Atlas – Büyük Han

Gezentilikle kalın.

GALERİ

Bu gezilerimiz de ilginizi çekebilir

"Lefkoşa’da Gezilecek Yerler" Hakkında Düşünceler

  1. Şenay

    Lefkoşa yazınız çok güzel açıklayıcı olmuş. Lefkoşa’nin çarşısını çok severim.

    1. Geziverdik

      Çok teşekkür ederiz

Bir Yorum Bırakın