salamis antik kentiAsya Geziverdik Kuzey Kıbrıs 

Gazi Mağusa’da Gezilecek Yerler

Bu yazımızı sosyal çevrenizle paylaşın...

Kıbrıs’ı gezmeye kalabalık geldiğimiz için Airbnb’den ev kiraladık. Kiraladığımız ev, Mağusa’da tarihi surların içerisinde eski yer evlerinden. Kıbrıs’ın diğer şehirlerini gündüz gezip, akşamda Mağusa’nın tarihi surların içerisinde nefes aldık. Atlas için de çok iyi oldu. Mahallede oynayabileceği çok sayıda abileri vardı. Konaklayacağımız yer açısından Mağusa’yı seçmemizdeki özel sebep çocukluğumun burada geçmesi. Mağusa’ya 2-3 km kala bir yerleşim yerinde kalmışız. Evimiz hala aynı duruyor, bir tek dış cephesi farklı renkte.

Soldaki fotoğrafta; Mağusa’daki evimizin önü abimle birlikte (2 yaşındayım). Sağdaki fotoğrafta; Mağusa’daki evimizin önü Atlas’la birlikte (29 yaşındayım – Atlas 2 yaşında)

Mağusa merkezde gezilecek tarihi yapıların yanı sıra Mağusa’nın çevresinde gezilmeye değer yerler var. 1974 yılında olan Kıbrıs Harekatı’nda yapılmış birçok katliamın mezarlarını, müzelerini görebilirsiniz. Mağusa’nın çevre köyleri olan Muratağa, Atlılar, Sandallar’ı gezerken birkaç kişiyle konuştuğunuzda aklınızın almakta zorlanacağı hikayeleri duyabilirsiniz. Ayrıca mezar ziyaretinde ve müzelerde eskiye ait görüntüleri de görebilirsiniz. İnsanın içini acıtan şekilde. Toplu katliamlarda, kocaman çukurların içerisine bu çevre köylerde yaşayan birçok yaşlıyı, genci, kadını, bebeği topluca yakıp üstlerine toprak atmışlar. Hatta Başpiskoposun yayılan emri var. “Türkiye Kıbrıs Türklerini kurtarmak için gelirse kurtaracak Kıbrıslı Türk bulamayacaktır” (Başpiskopos Makarios Ağustos 1964).

Muratağa – Atlılar – Sandallar Şehitler Müzesi
Açılan koca bir çukurun içerisine toplanan civar köylerdeki insanların üstlerine toprak atılmış, yakılmış ve öldürülmüş. Temsili olarak bu koca çukurun oraya heykeller yapılmış

Mağusa merkezde tarihi surların içerisinde birçok tarihi yapının başında görkemli yapısıyla Lala Mustafa Paşa Cami geliyor. 1298-1312 tarihleri arasında Saint Nicolas Katedrali ismi ile yapılmış bu görkemli yapı, 1571 yılında Osmanlı Devleti’nin kuşatması sırasında top atışlarından zarar görmüş olsa da günümüze kadar çeşitli onarımla gelebilmiştir. Bu kuşatma sonrasında katedrale minare ve minber eklenerek Lala Mustafa Paşa Cami adı verilmiştir.

Lala Mustafa Paşa Cami – bahçesinde 700 yıllık incir ağacı var

Merkezdeki önemli tarihi mekanlardan bir diğeri ise Othello Kalesi‘dir.  Limanın ve kalenin önündeki Venediklilere ait olan aslan heykeli Gazi Mağusa’nın da sembolü haline gelmiştir. Kaleye çıktığınızda Lala Mustafa Paşa Cami’nin görkemini ve şehri güzel bir şekilde görüyorsunuz. Bu kale ve  Mağusa’yı çevreleyen surlar Venedikliler tarafından yapılmış. Kale, kesinlikle görülmeye değer yerlerden.

Othello Kalesi

Lala Mustafa Paşa Cami karşısında Venedik Sarayı kalıntılarının arasında Namık Kemal’in Zindanını ve Namık Kemal Müzesini görebilirsiniz. Namık Kemal burada 10 metrekarelik bir alanda 38 ay boyunca yatmış. Zindanın içinin fotoğrafını sayfa sonundaki Galeri bölümünde görebilirsiniz.

Namık Kemal’in Zindanı

Mağusa’nın sur içindeki eski sokaklarında gezmek çok hoşumuza gitti. Eski sinemaların eski afişlerini, yıkılmış Venedik Sarayının kalıntılarını, eski taş yapılardan kafeler, eskilerden kalma okullar gördük. Surlarla çevrili alanın dışına doğru yürüdüğümüzde Canbulat Müzesini gördük.  Maalesef kapalı olduğu için gezemedik ama hemen müzenin karşısındaki duvarda 1571 yılını betimleyen güzel bir çizim gördük.

 

Canbulat Müzesi
Osmanlı’nın Mağusa’yı alışı – 1571

Mağusa’da denize girmek mümkün. Güzel sahilleri var. Biri merkezdeki tarihi surlara yakın sayılır, surların hemen dışında Kapalı Maraş Bölgesinin yanındaki Mağusa Halk Plaj. Diğeri ise şehrin biraz dışında Salamis Antik Kenti’nin orada bulunan plajlarda denize girebilirsiniz. Her iki yerin de suyu çok temizdi. Sualtı videolarımızın olduğu Kıbrıs Videomuzu izleyebilirsiniz.

Mağusa’nın çevresinde gezilecek yerlerden biri de St.Barnabas Arkeoloji ve İkon Müzesi. Kıbrıs’taki en önemli dini yapılarından birisi. St.Barnabas Hristiyanlığı yaymaya çalışmış birisi. Hayat hikayesi ilginç. Kilisenin karşısındaki yapıda ise mezarı bulunmaktadır. 14 basamaklı bir merdivenle alt kattaki mezarını görebilirsiniz. İkon müzesinin mistik bir havası var. Kilisenin ve müzenin içerisinin fotoğraflarını görmek için sayfanın sonundaki Galeri bölümüne bakabilirsiniz.

St.Barnabas Arkeoloji ve İkon Müzesi
St.Barnabas’ın alt katında mezarının bulunduğu kilise

Salamis Antik Kenti‘ni Kuzey Kıbrıs’a geldiğinizde mutlaka görülmesi gereken bir yer olarak işaretledik. Antik kent çok büyük değil ama çevresinde, deniz kıyısında vakit geçirebileceğiniz bir yer. Antik  kentte ilk dikkat çeken yapı Gymnassium. Gymnassium, beden eğitimi için spor yaptıkları genişçe bir yapı. Bu yapının çevresinde hamamlar bulunuyor. Antik kentlerde olmazsa olmazlardan antik tiyatroyu da görebilirsiniz. Antik tiyatronun tepesine çıktığınızda antik kentin tamamını neredeyse görüyorsunuz ve yanında da deniz manzarası 🙂

Salamis Antik Kenti – Gymnassium
Salamis Antik Kenti – yaklaşık 15.000 kişilik tiyatro

Salamis ve Mağusa’nın video görüntüleri için buraya tıklayabilirsiniz. Salamis Antik Kenti yaz aylarında 09:00-19:00, kış aylarında ise 09:00-17:00 saatleri arasında açık.

Kaldığımız evin sokağında Atlas komşularımızın çocuklarıyla çok güzel oyunlar oynadı.

Gezentilikle kalın.

GALERİ

Bu gezilerimiz de ilginizi çekebilir

Bir Yorum Bırakın