HAydar AliyevAsya Azerbaycan Geziverdik 

Bakü’de Gezilecek Yerler

Bu yazımızı sosyal çevrenizle paylaşın...

Bakü Haydar Aliyev Havaalanından şehir merkezine hemen hemen her saat başı giden otobüs var. Bakü şehir kartını da hemen havaalanı çıkışında kartmatiklerden alabilirsiniz. Kişi başı 1,3 AZN (2017 temmuz kuruyla 2,6 TL) ödeyerek şehir içine ulaşımınız mümkün. Otobüs değil taksiye binmeyi düşünüyorsanız UBER ile fiyatına bakıp, taksicilerle pazarlık edebilirsiniz. Havaalanından itibaren şehrin her yerinde mor renkli London taksileri görebilirsiniz. Şehre hoş bir hava kattığını düşünüyoruz.

Bakü’deki London taksiler

Bakü için Couchsurfing’ten konaklama için arkadaş bulmak kolay olmadı ama şehri size gezdirmek için birçok arkadaşı kolaylıkla bulabilirsiniz. Bizim couchsurfing hikayemiz Bakü için epey ilginç oldu. Bakü’ye aylar öncesinden couchsurfing’ten konuştuğumuz arkadaşımızda kalacaktık ama son dakikada kuzeni kız kaçırmış ve ailesinin düğün telaşı başlamış. Bizim geleceğimiz tarihlerde de düğünleri varmış. O yüzden evlerine gidemedik ve birkaç arkadaşını aradı. Birisini buldu. Akşam onda kalacaktık ama yemek yedikten sonra yolda bir başka kız arkadaşıyla konuşmaya başladı. Kızla bizde epey muhabbet ettik ve gelin bizde kalın dedi. Hiç tanımadığımız ama misafirperverlikleri çok güzel olan insanlarda kaldık. Hem de hiç düşünemeyeceğimiz yerde, tarihi yer evinde, İçerişehir dedikleri 1300’lü yıllardan kalma taş evlerde. Kardeş ülke Azerbaycan’da çok güzel arkadaşlıklarımız oldu.

Bakü çok sıcaktı. İzmir’in temmuz ayındaki sıcaklığıyla aynı olsa da, İzmir’de gündüz gezmeye çıkmadığımız için bu kadar sıcaktan bunalmıyoruz. 1 tam günümüzü Qobustan Milli Parkına ve o çevredeki çamur volkanlarına ayırdık. Merkezden Qobustana gitmek için telefondan maps’i açtık, otobüs numaralarını verdi. Onlara binerek 1,5 saatte kişi başı 1 AZN’ye Qobustan’a ulaştık. Ama köyden bu milli parka ve çamur volkanlarına gitmek için taksi tutmak gerekli. Taksici başta 30 AZN dedi 18 AZN’ye Çamur volkanlarına, Qobustan müzesine, Qobustan milli parkına ve Hazar Denizi’nin kıyısına götürdü. Qobustan’daki yerler için 3-4 saatinizi harcıyorsunuz. Geri kalan saatler yola gidiyor.

Qobustan Çamur Volkanları

Sıcakta gezmek bizi epey yorsa da Qobustan görülmeye değer bir yer. Qobustan’ın tarihi M.Ö. 10.000 yılına dayanıyor. Kayalara çizilen petroglifler (genellikle insan, öküz, keçi, domuz, at) Bakü’ye 60km uzaklıkta bulunan Qobustan Milli Parkı’nda yer alıyor. Aynı çizgi filmlerdeki gibi. Mağaranın içinde taşlarda ilk çağdan kalma çizimler var, müthişti buraları görmek. ❤ Ayrıca Milli Park’ın içinde gezerken 3 tane kaval taşı göreceksiniz. Atlas bunlarla epey oynadı. Taşları vurarak kendince müzikler yaptı 🙂

Qobustan Milli Parkı
Duvardaki çizimlerden – öküz ve at
Kaval taşı ve Atlas

Taksici bizi dönüş için otobüs durağına kadar bıraktı. Sıcak bizi epey yordu ve otobüsle olan 1,5 saatlik dönüş yolunu gözümüz almadı. Taksiyle dönecek kadarda üzerimizde para yoktu maalesef. Hatta sadece otobüse binecek kadar paramız kalmıştı. Durağın biraz ilerisine doğru gittik ve otostop çektik. Bir tane yaşlı amca durdu. Yanında genç bir adam vardı. Amca bize “nereye” dedi. Bakü’ye dedik. Ne kadar paranız var dedi. “2 AZN var” dedik, “hadi gelin dedi sizi götüreyim” dedi. Yolda benzinlikte durdu, her birimizden 1er AZN aldı ve üstünü kendisi tamamlayarak yakıt aldı. 1 saat sürmemişti eve geldik 🙂 O kadar çok yorulduk ki anlatamam. Ama geriye dönük batığımızda iyi ki Qobustan’a gitmişiz diyoruz.

İçerişehir’de konakladığımız için burayı en sona bıraktık. 2.gün Fevvareler Meydanı’nı gezdik. Meydanda; Nizami’nin heykeli, Azerbaycan Edebiyat müzesi ve birçok mağaza var. Azerbaycan Edebiyat Müzesi’nin dış cephesinde Azeri edebiyatının temsilcilerinin heykelleri ve isimleri yer alıyor. İçine girmedik. Atlas meydandaki atlı karıncayı isteyince onu atlı karıncaya bindirdik. 🙂

Azerbaycan Edebiyat Müzesi

Meydandan metroyla Haydar Aliye Kültür Merkezi’ne geçtik. Etrafı yeşil, çevre düzenlemesi ve binanın içi çok güzel. Binanın hediyelik eşya bölümüne girdik. Fiyatları merkezdeki hediyelik eşyacılara göre yüksek. Atlas öğle uykusunu kültür merkezinin etrafındaki çimlerde uyudu. Bizde biraz soluklandık. Uyanınca Atlas’ın acıkacağını düşündüğümüzden yer arayışlarına girdik ve esnaf lokantası kıvamında lezzetli ve uygun fiyata bir yer bulduk. Fiyatları İçerişehir’deki gibi sanıyorduk burayı görene kadar. Restoranların fiyatları İçerişehir ve meşhur meydanlar hariç uygun.

Atlas’ın öğle uykusu – Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nin yeşil alanları
Haydar Aliyev kültür Merkezi

Buradan sonrasında kendimizi Bakü’nün sahil şeridine attık. Sahili komple yürüdük. Sahilden Devlet Bayrağı Meydanı’nı ve Bakü’nün sembolü haline gelen Alev Kuleleri’ni karşıdan görebilirsiniz. Sahilde Mini Venice diye bir yer gördük. Gondollarla hoş minik bir Venedik yapmışlar. En sonunda Halı Müzesi var. Müzenin dış görünüşü çok hoşumuza gitti. İçeriye girmedik, fiyat ve zaman açısından.

Halı Müzesi

İçerişehir’de gezebileceğiniz  birçok dükkan ve sokak var.  İçerişehirde Kız Kalesi’ni ve Şirvanşahlar Sarayı’nı gördük. Ayrıca arkadaşlarımızın evine yakın, Qutab yediğimiz bize ilginç gelen bir kafe vardı. Kafenin adı, Art Cafe Mayak 13, tavsiye ediyoruz.

İçerişehir, Kız Kalesi
Şirvanşahlar Sarayı
Mayak’13

Bakü için 3 gün yeterli. Otovağzal’a metroyla gelebilirsiniz. Otovağzaldan kişi başı 15 AZN’ye taksiyle İran sınırına gittik. Yaklaşık 2 saat sürdü. Sınır kapısına yaklaştıkça yolar bozuldu.

Atlas, İçerişehir’de çocuklarla top oynayışını videoya aldık. Keyifli seyirler.

Gezentilikle kalın.

GALERİ

 

Bu gezilerimiz de ilginizi çekebilir

Bir Yorum Bırakın